Een 33-jarige dakloze man is veroordeeld tot een jaar celstraf omdat hij vorig jaar vanaf een viaduct bij Rijswijk stenen gooide op de snelweg A4. De stenen vielen op de vluchtstrook en niemand raakte gewond.

De man ontkent, maar een getuige zag hem de stenen gooien. Ook werd in zijn tas hetzelfde type steengruis gevonden als op de snelweg.

Volgens de rechtbank nam de man een flink risico door op een druk moment van de dag stenen naar beneden te gooien op een plek waar auto's honderd kilometer per uur reden. Hij is daarom veroordeeld voor poging tot zware mishandeling.

Psychische problemen

De man kwam de afgelopen jaren al vaker met justitie in aanraking. Zo mishandelde en beledigde hij enkele jaren geleden iemand van de NS.

Volgens de rechter zijn er sterke aanwijzingen dat de man een psychische stoornis heeft en kan hij bij stress overgaan tot gevaarlijke daden. Maar omdat de man niet meewerkt aan psychiatrisch onderzoek, kan hem geen behandeling worden opgelegd.

Wel gaf de rechtbank volgens Omroep West aan dat het Openbaar Ministerie een aparte procedure kan beginnen voor een zogenoemde rechterlijke machtiging. Daarmee zou hij tijdelijk kunnen worden opgenomen in een kliniek.

STER reclame