Minister van Buitenlandse Zaken van Noord-Korea, Ri Yong-ho
NOS NieuwsAangepast

Noord-Korea: woorden van Trump zijn oorlogsverklaring

De Noord-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken, Ri Yong-ho, heeft in New York opnieuw dreigende taal gesproken tegen de Verenigde Staten. De eerdere "oorlogsverklaring" van president Trump betekent volgens Ri dat Noord-Korea Amerikaanse bommenwerpers mag neerschieten, ook al bevinden die zich niet in het luchtruim van Noord-Korea.

Op de stoep voor een hotel in New York, tegenover het gebouw van de Verenigde Naties, zei de minister dat Noord-Korea oprecht niet wil dat de woordenstrijd van de afgelopen dagen wordt vertaald in echte acties.

Minister Ri refereerde aan de opmerking die president Trump dit weekend maakte over de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en over Ri zelf. In een tweet zei de president: "Ik hoorde net de minister van Buitenlandse Zaken van Noord-Korea spreken bij de VN. Als dit de opvattingen van de kleine raketman zijn, dan maken ze het niet lang meer!"

Minister Ri tijdens zijn persverklaring in New York

Minister Ri zei verder dat zijn land de uitlatingen van Trump aan het adres van Noord-Korea niet anders uitlegt dan als een oorlogsverklaring. Volgens hem moet de hele wereld zich herinneren dat de VS als eerste de oorlog heeft verklaard aan Noord-Korea.

Na die mededeling vertrok minister Ri naar zijn auto, zonder vragen van de verzamelde pers te beantwoorden. Korte tijd later stapte hij weer uit om nog een laatste opmerking te maken: "De oorlogsverklaring van Trump betekent dat voor het Noord-Koreaanse leiderschap alle opties op tafel liggen."

Het Amerikaanse ministerie van Defensie zei daarna op zijn beurt dat president Trump wordt voorzien van "alle mogelijke opties om af te rekenen met Noord-Korea als de provocaties uit dat land blijven aanhouden".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl