Het Openbaar Ministerie heeft zes jaar cel geëist tegen een Tilburger die zich jarenlang voordeed als arts. De man wordt ervan verdacht elf vrouwen te hebben verkracht.

De man voerde inwendige onderzoeken uit bij vrouwen. Ook betaalde hij vrouwen om onderzoek bij hen te mogen doen. Hoe intiemer het onderzoek, hoe meer hij betaalde. Het ging soms om honderden euro's.

Masseur

Ron O. was volgens Omroep Brabant een sportmasseur en ontmoette zijn slachtoffers op de sportschool. Hij bekende vandaag een groot deel van zijn daden. Hij was naar eigen zeggen geobsedeerd door geneeskunde en dacht een diagnose te kunnen stellen.

Volgens O. ging het niet om seksuele opwinding. "Ik wilde mensen helpen en zo veel mogelijk geld geven. Ik snap dat het anders overkomt", zei hij in de rechtszaal.

Vertrouwen

Zijn slachtoffers reageerden emotioneel op zijn woorden. "Het voelt vies, je voelt je bedrogen. Ik ben vooral ontzettend boos omdat hij met mijn gezondheid heeft gespeeld", verklaarde een van hen.

Alle vrouwen vertelden hetzelfde verhaal: Ron was een vriend, ze kenden hem al jaren. Hij vertelde dat hij onderzoek deed in opdracht van verschillende universiteiten en dat hij bij het UMC in Utrecht werkte. De vrouwen vertrouwden hem.

Dat werd versterkt doordat de Tilburger allerlei briefpapier, formulieren en nep-certificaten van instellingen had. Zijn medische kennis haalde hij uit boeken en van internet.

Toen O. zijn petekind wilde onderzoeken, kregen de ouders argwaan. Ze belden met het UMC of de man daar werkte en ontdekte dat hij had gelogen. Daarna volgde een aangifte.

Vrijspraak

Volgens de advocaat van de man is er juridisch geen sprake van verkrachting en moet zijn cliënt worden vrijgesproken. "Hij gebruikte ook geen geweld."

De rechtbank doet op 7 november uitspraak.

STER reclame