In augustus waren de Russische president Poetin (r) en premier Medvedev nog op bezoek in de Krim
NOS Nieuws

VN: marteling en deportatie op Krim door Rusland

Rusland maakt zich op de Krim schuldig aan ernstige schendingen van de mensenrechten. Inwoners worden gemarteld, er worden willekeurig mensen gearresteerd en tienduizenden inwoners moesten verplicht Russisch staatsburger worden. Dat staat in een rapport van de Verenigde Naties.

De Russen annexeerden het Oekraïense schiereiland in 2014. Sindsdien is de mensenrechtensituatie op de Krim volgens de VN sterk verslechterd.

Niet stemmen

Zo worden ambtenaren ontslagen als ze weigeren Russisch staatsburger te worden en hun Oekraïense nationaliteit op te geven. Inwoners die geen Russisch paspoort hebben, zijn tweederangsburgers geworden. Ze mogen bijvoorbeeld geen land bezitten en niet stemmen.

Journalisten, vloggers en activisten die zich in het verleden anti-Russisch hebben uitgelaten worden onder druk gezet. Ze krijgen huisarrest of worden opgepakt, hun huis wordt doorzocht of ze krijgen te maken met sancties. Ook zijn, in strijd met internationale afspraken, gevangenen overgebracht van de Krim naar gevangenissen in Rusland.

De VN roept Rusland op om deze praktijken "effectief te onderzoeken".

De annexatie van de Krim wordt internationaal veroordeeld. Westerse landen hebben vanwege de annexatie sancties ingesteld tegen de Russen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl