huisjehuisje-app NOS

Op zoek naar een andere huurwoning? 26 woningcorporaties bieden vanaf vandaag de mogelijkheid dat swipend te doen. De app 'Huisjehuisje' moet het woningruilen in beweging brengen.

'Scheefwonen' vormt al jaren een weerbarstig probleem op de woningmarkt. Mensen wonen te groot of te klein, maar een passende andere huurwoning is moeilijk te vinden. Wachtlijsten zijn lang en het ruilaanbod is niet goed bekend. Van alle mensen die van de ene sociale huurwoning verhuizen naar een andere, doet maar vijf procent dat via woningruil. Dat is te weinig, vinden de woningcorporaties.

Verlekkerd

"Woningruil is een mooie manier om meer mensen naar wens te laten wonen", zegt Huisjehuisje-projectleider Pieter Schipper van woningcorporatie Ymere. "Er zijn wel websites voor woningruil, maar die zijn niet zo makkelijk. Onze app moet daar verandering in brengen."

Bij Huisjehuisje vul je, naast persoonsgegevens, informatie in over wat je aanbiedt. Anoniem, alleen de gegevens van de woning worden getoond, met foto's. Al swipend komt het ruilaanbod aan je voorbij. Als een woning je bevalt, kun je in contact treden met de aanbieder en als de belangstelling wederzijds is, kan een ruil ontstaan. Aangeboden informatie wordt nagetrokken door de corporaties. Schipper: "We hopen dat mensen met een huurwoning net zo verlekkerd naar Huisjehuisje zitten te kijken als mensen met een koopwoning naar Funda."

De corporaties die de app aanbieden, komen uit Noord- en Zuid-Holland en Utrecht. Samen vertegenwoordigen ze 330.000 huurwoningen. De app is toegankelijk voor huurders uit het hele land. Nederland telt 3,2 miljoen huurhuizen, waarvan 2,3 miljoen in de sociale sector.

STER reclame