Puinruimen in Mexico tussen de naschokken door

Aangepast
AFP

Het was tot nu toe een afschuwelijke maand in Mexico. Het land werd in de afgelopen weken getroffen door drie zware aardbevingen, waarbij in totaal bijna vierhonderd mensen om het leven kwamen. Ook de afgelopen twee dagen was het raak. Gisteren een aardbeving van 6,1, vandaag een beving met een kracht van 5,9.

Specialisten uit onder meer Japan, Duitsland Israël en de Verenigde Staten zijn nu in Mexico-Stad om te zoeken naar mogelijke slachtoffers. In de stad stortten afgelopen dinsdag tientallen gebouwen in na een aardbeving met een kracht van 7,1. Tientallen mensen zijn nog levend onder het puin vandaan gehaald.

Volgens correspondent Cees Zoon verloopt de hulpverlening redelijk. "Er wordt puin geruimd, maar naar overlevenden wordt niet meer gezocht", zegt hij. "Het is ook heel onwaarschijnlijk dat er nog mensen levend worden gevonden. Lichamen van overledenen zullen nog wel gevonden worden."

Duizenden naschokken

De Mexicaanse Nationale Seismologische Dienst zegt dat er sinds de eerste zware aardbeving deze maand, op 7 september, al meer dan 4300 naschokken zijn geregistreerd. "En er zullen er nog meer volgen", zegt directeur Xyoli Pérez Campos. "Wat we niet weten is welke omvang ze zullen hebben."

Reddingswerkers zoeken nog steeds tussen het puin AFP

Er is veel kritiek op de Mexicaanse overheid, omdat die hulpgoederen zou laten tegenhouden. "Ik heb zelf ook gezien dat vrachtwagens worden tegengehouden door de politie", vertelt Zoon. "Ze verspreiden de spullen uiteindelijk wel, maar wél met propaganda. Zodat mensen weten op wie ze volgend jaar moeten stemmen."

Ook de bisschop van Cuernavaca, de hoofdstad van de staat Morelos, beklaagt zich over de autoriteiten. In een video op internet zegt hij dat drie vrachtwagens met hulpgoederen, ingezameld door verschillende parochies, door de politie zijn 'gekaapt'.

Obispo de Cuernavaca, Morelos, Ramón Castro Castro denuncia robo de despensas

Mensen met goede bedoelingen proberen de politiecontroles nu te omzeilen, om zo toch hulpgoederen af te leveren op de plekken waar dat nodig is. "Je zou verwachten dat deze agenten in extreme situaties wel iets anders te doen hebben. Dat ze zich fatsoenlijker zouden gedragen."

Tegelijkertijd noemt Zoon de betrokkenheid van het volk fantastisch. "Geweldig om te zien dat mensen overal bezig zijn om te helpen. Met het inzamelen van spullen en bouwmaterialen. En bijvoorbeeld studenten, die ongevraagd puin komen ruimen."

Duizenden mensen zijn door de aardbeving van afgelopen dinsdag dakloos. Hun huizen of appartementen zijn onbewoonbaar verklaard. Inspecteurs doen nog onderzoek naar de veiligheid van schoolgebouwen, in de hoop dat kinderen daar snel weer les kunnen krijgen.

STER Reclame