Eliud Kipchoge wint marathon Berlijn
NOS SportAangepast

Toptijd zonder euforie voor Kipchoge in Berlijn

Alleen het wereldrecord op de marathon ontbreekt nog op zijn palmares, maar daar zou zondag in Berlijn verandering in komen.

Olympisch kampioen Eliud Kipchoge had op het snelste marathonparkoers ter wereld zijn zinnen gezet op een nieuwe mondiale toptijd. Winnen deed de 32-jarige Keniaan, maar met 2.03.32 bleef het wereldrecord buiten bereik.

Toptijd zonder euforie voor Kipchoge in Berlijn

Berlijn deed er zondag alles aan het wereldrecord van Dennis Kimetto uit 2014 (2.02.57) uit de boeken te laten lopen. Daarvoor werden de beste drie marathonlopers van de laatste jaren samengebracht.

Kipchoge de grote favoriet

Olympisch kampioen Kipchoge (pr 2.03.05), Kenenisa Bekele (2.03.03) en Wilson Kipsang (2.03.13) moesten een aanval doen op de toptijd. Van het drietal maakte Kipchoge in mei al grote indruk.

In een strak geregisseerde race kwam de Keniaan toen op het circuit van Monza dicht in de buurt van de grens van 2 uur. Hij strandde op 25 seconden, maar door de opzet van de race geldt die tijd niet als wereldrecord.

Bekele en Kipsang haken vroeg af

Zondag waren de omstandigheden niet al te gunstig voor de lopers. Het had geregend en het wegdek was bij de start nog kletsnat. Bovendien was het fris.

Bekele, vorig jaar winnaar in Berlijn, wierp als eerste de handdoek. Na 25 kilometer was zijn rol voorbij. Wilson Kipsang, winnaar in 2013 met een wereldrecord van 2.03.23, volgde 5 kilometer later. Hij stopte bij de verzorgingspost.

Kipchoge hield één concurrent over: de Ethiopiër Guye Adola. Die maakte in Berlijn zijn debuut op de marathon en bleek een taaie tegenstander.

Aanval

Na 37 kilometer ging de 26-jarige Adola in de aanval. Op dat moment was al duidelijk dat het wereldrecord buiten bereik zou blijven. Kipchoge had het moeilijk, maar sloot na 40 kilometer weer aan.

De ervaren Keniaan sloeg in de slotfase alsnog toe. Hij liet Adola achter. Zijn 2.03.32 was opnieuw een toptijd, maar niet wat hij in gedachten had. Kipchoge heeft nu negen van zijn tien marathons gewonnen.

Snelste debutant ooit

Adola noteerde als nummer twee 2.03.46, waarmee hij zich de snelste debutant ooit mag noemen. De Ethiopiër Mosinet Geremew finishte als derde in 2.06.09.

Cherono snel bij vrouwen

Gladys Cherono toonde zich de sterkste bij de vrouwen. De Keniaanse liep de klassieke afstand in 2.20.23. Ze hield de Ethiopische Rutti Aga achttien seconden achter zich. Ook de Keniaanse Valary Alyabei finishte nog in de 2.20. De nummer drie noteerde 2.20.53.

Cherono won twee jaar geleden ook in Berlijn. Toen was ze wat sneller: 2.19.25.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl