'De mensen daar blijven positief ondanks de verwoesting'

Een deel van het Nederlandse reddingsteam USAR is terug in Nederland na de noodhulp op Sint-Maarten. Ongeveer 30 van de 62 leden zijn geland op Schiphol. De anderen volgen later vandaag en morgenochtend.

Een groep is vanochtend opgewacht door minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. In de aankomsthal waren ook veel familieleden aanwezig.

Het USAR-team bestaat uit vertegenwoordigers van defensie, brandweer, ambulancediensten en politie. USAR is op Sint-Maarten negen dagen aan het werk geweest na de verwoesting door orkaan Irma. De reddingswerkers hebben de noodhulp gecoördineerd, zelf noodhulp geboden en de ambulance- en brandweerzorg opgestart. Ook hebben ze onder meer alle 34 scholen op het eiland bezocht en daar werkzaamheden verricht.

'We voelden ons zeer welkom'

Teamleider van USAR, Camille Michel, was onder de indruk van wat hij zag op het eiland. "Ik heb een land gezien dat ondanks een catastrofe langzaam toch weer opkrabbelt. We hebben kinderen op straat zien spelen. Ik ben wel geraakt door de veerkracht van mens en natuur."

Michel merkte dat de noodhulp van zijn team zeer welkom was. "We hebben intens contact gehad met de bevolking. Mensen wilden ook graag op de foto met ons, bijvoorbeeld nadat we het dak van een familie hadden gerepareerd. Die kleinschalige reparaties hebben er wel toe geleid dat mensen weer konden doorgaan met hun leven."

STER reclame