NOS NieuwsAangepast

Verloren schilderij Rubens na bijna 400 jaar terecht

Altijd werd gedacht dat dit schilderij kwijt was

Bij opnamen van een BBC-kunstprogramma is een verloren gewaand schilderij van de Vlaamse meester Peter Paul Rubens (1577-1640) ontdekt. Het is een portret van George Villiers, de eerste hertog van Buckingham, dat omstreeks 1625 is gemaakt.

Het doek werd ontdekt in een museum in Glasgow. Omdat er een dikke laag vuil en stof op zat en de achtergrond later was overschilderd, dachten kenners dat het een kopie moest zijn.

Rubenshuis

Onderzoek in het Antwerpse Rubenshuis toont aan dat het hout waarop het is geschilderd uit dezelfde tijd stamt en op dezelfde manier is bewerkt als dat in het atelier van Rubens gebeurde.

Nadat het was schoongemaakt en met röntgenstraling was onderzocht, bleek het geen kopie maar het origineel te zijn. Het schilderij is inmiddels gerestaureerd.

BBC/National Trust

George Villiers (1592-1628) was een opmerkelijk man. Afkomstig uit de lage adel, klom hij op tot een vertrouweling van de Britse koning James I, die hem steeds hoger in de adelstand verhief.

Volgens sommige historici hadden de twee een homoseksuele relatie. In 2008 werd in James' favoriete paleis een geheime verbinding tussen de slaapkamer van de koning en Villiers ontdekt.

Villiers werd in 1628, drie jaar na de dood van James, vermoord. De aflevering van Britain's Lost Masterpieces wordt woensdag uitgezonden op BBC 4.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl