EPA

De stembureaus in Duitsland zijn geopend. Tot 18.00 uur kunnen ruim zestig miljoen Duitsers stemmen voor een nieuw parlement, de Bondsdag.

De algehele verwachting is dat de verkiezingswinst gaat naar de huidige bondskanselier Merkel. Haar partij, de CDU, heeft in de peilingen rond de 36 procent van de zetels. Mutti Merkel zou daarmee voor de vierde keer bondskanselier van Duitsland worden.

Merkel lijkt dan misschien unkaputtbar, onverslaanbaar, maar haar CDU gaat het volgens de verwachtingen wel een stuk minder goed doen dan bij de vorige verkiezingen. In 2013 kreeg de CDU nog 41,5 procent van de stemmen. De dalende populariteit zou vooral komen door de omgang met vluchtelingen ('Wir schaffen das') en de armoede in Duitsland.

Merkel eerder deze week op campagne in Heppenheim Hollandse Hoogte

De stemmen die Merkel verliest, lijken vooral te gaan naar de AfD, de Alternative für Deutschland. Voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog kan een rechts-populistische partij in de Bondsdag komen. De partij staat in de peilingen rond de 11 procent en zou daarmee de derde partij van Duitsland worden.

De SPD van Martin Schulz, waarmee Merkel nu samen regeert, wordt zo goed als zeker opnieuw de tweede partij met 22 procent. De liberale FDP (Freie Demokratische Partei) staat op zo'n 9 procent en zou daarmee weer een plaats krijgen in de Bondsdag.

61,5 miljoen Duitsers mogen vandaag hun stem geven. Daarvan zijn 22 miljoen stemgerechtigden 60 jaar en ouder. De opkomst in 2003 en 2013 lag rond de 70 procent, dit jaar wordt een hogere opkomst verwacht.

Grote verschillen

"We denken veel te weten over Duitsland, maar de verschillen met ons eigen land zijn groot", zegt correspondent Jeroen Wollaars. Hij legt aan de hand van vier korte filmpjes uit wat je - misschien - nog niet wist over Duitsland maar toch van invloed is op de verkiezingen.

Wollaars gaf eerder deze week ook college over Merkel. Want wie is zij eigenlijk? En hoe komt het dat de Duitsers haar maar niet zat worden? Merkel schermt haar privéleven af, maar toch schemert in haar regeerstijl haar levensloop door:

In aanloop naar de Duitse verkiezingen hebben we een aantal verhalen gemaakt over de stand van het land. Die hebben we verzameld op deze pagina.

STER reclame