Soulzanger en James Brown-imitator Charles Bradley overleden

Aangepast
EPA

De Amerikaanse soulzanger Charles Bradley is overleden. Hij was 68 jaar. Bradley, die al enige tijd aan kanker leed, zou in december voor een reeks concerten naar Nederland komen.

Vorig jaar werd bij hem een tumor in zijn maag ontdekt. Deze maand werd duidelijk dat er ook kanker was aangetroffen in zijn lever. Bradley moest daardoor stoppen met optreden.

James Brown-imitator

Een groot deel van zijn carrière was Bradley actief als James Brown-imitator. Hij was arm en soms dakloos, maar is altijd zijn James Brown-act blijven doen.

Pas toen hij al wat ouder was brak hij door met zijn eigen muziek. Zijn debuut No Time for Dreaming verscheen in 2011, toen Bradley dus al 62 was. De plaat werd door Rolling Stone uitgeroepen tot een van de vijftig beste albums van dat jaar. Daarna zou hij nog twee platen maken.

Charles Bradley - No Time for Dreaming

Bradley trad vorig jaar in Nederland op op het festival Down the Rabbit Hole en in 2014 op het North Sea Jazz Festival. In 2012 werd een documentaire over hem gemaakt. Charles Bradley: Soul of America was in 2012 te zien op het documentairefestival IDFA in Amsterdam.

STER Reclame