Koeman en Everton moeten nu snel gaan winnen

Aangepast
Koeman heeft tijd nodig bij Everton

Vijf gespeeld, vier punten, achttiende plaats op de ranglijst. Het is bepaald niet de competitiestart geweest die ze bij Everton voor ogen hadden. "Een slecht begin inderdaad", beaamt Phil McNulty. "Maar het meest teleurstellend is wel dat ze zo weinig gescoord hebben", legt de voetbaljournalist van de BBC meteen de vinger op de zere plek.

De mannen van manager Ronald Koeman openden het nieuwe Premier League-jaar nog hoopvol met een 1-0 thuiszege op Stoke City en een verdienstelijke 1-1 bij Manchester City. Maar daarna volgden verliespartijen tegen Chelsea (2-0), Tottenham Hotspur (0-3) en Manchester United (4-0). En tussendoor toonde het Italiaanse Atalanta zich ook nog eens met 3-0 te sterk in de Europa League.

Erg karig

Een pittig rijtje tegenstanders, wil McNulty wel ter verdediging van de ploeg uit Liverpool aanvoeren: de nummers 1, 2, 3 en 5 van de huidige ranglijst zitten erbij, allemaal Champions League-ploegen bovendien. Maar slechts twee doelpunten is wel erg karig.

"Alleen Wayne Rooney heeft gescoord. En daar komt bij: het spel was niet best. En dat baart zorgen. Ik geloof dat Everton in die eerste vijf Premier League-wedstrijden tot maar tien schoten op het doel is gekomen. Dat is erg, erg weinig", zegt McNulty.

Aanvalskracht ingeboet

Een analyse is snel gemaakt. "Er gaat nauwelijks dreiging van het team uit. Een groot verschil met vorig jaar, toen ze natuurlijk Romelu Lukaku voorin hadden lopen. Die maakte in zijn eentje 25 League-goals. En daar is het misgegaan in de transferperiode: Everton heeft weliswaar een aantal prima spelers binnengehaald, maar het belangrijkste - een goede vervanger voor Lukaku aantrekken - is niet gelukt."

Wayne Rooney op de grond Getty

Dat zijn ploeg met het vertrek van de Belgische goaltjesdief naar Manchester United veel aan aanvalskracht zou gaan inboeten, zag Koeman uiteraard wel aankomen.

"Hij heeft ook herhaaldelijk met klem om een nieuwe spits gevraagd", weet McNulty. "Maar ik denk dat Koeman ook aanvoelde dat zijn ploeg wel erg afhankelijk was van de productie van Lukaku. Na hem volgde Ross Barkley met vijf treffers."

"Misschien heeft Koeman wel gedacht: als ik drie of vier spelers heb die er elk twaalf maken, is het ook goed. Daarom is hij met Rooney gekomen en Davy Klaassen en natuurlijk Gylfi Sigurdsson, die er vorig seizoen negen maakte bij Swansea City."

Davy Klaassen in het duel met Hajduk Split in de Europa LEague ANP

Voorin is de hoop nu een beetje gevestigd op twee jonge spelers. Van de 31-jarige Rooney mag niet verwacht worden dat hij de kar gaat trekken in het centrum van de aanval, vindt McNulty.

"Dat is in dit stadium van zijn carrière te veel gevraagd. Daar heeft hij de snelheid niet meer voor. Met Sandro Ramírez hebben ze een jonge Spanjaard gehaald, een groot talent, maar hij zal tijd nodig hebben om aan de Engelse wedstrijden te wennen."

Afgelopen woensdag speelde Dominic Calvert-Lewin zich in de kijker met twee doelpunten in de Carabao Cup-wedstrijd tegen Sunderland, een duel dat met 3-0 gewonnen werd.

"Hij maakte in juni ook de winnende goal voor Engeland in de WK-finale voor spelers tot twintig jaar. Je kunt hem nog niet opzadelen met de erfenis van Lukaku, maar Koeman is een groot fan van hem. Hij liet hem vorig seizoen ook al een paar keer spelen."

Bijblijven

Hoewel het aan ambitie niet ontbreekt bij Everton, lijkt de huidige selectie de kwaliteit te ontberen om een serieuze aanval te doen op de zes absolute topclubs in de Premier League. Al zijn er ook mensen in Engeland die menen dat een club die een slordige 140 miljoen pond (bijna 160 miljoen euro) spendeert in de transferperiode, toch minstens mag dénken aan een klassering bij de bovenste zes, of zelfs vier.

McNulty deelt die mening niet. "De topzes, waartoe ook Arsenal en Liverpool zich mogen rekenen, is erg sterk. Afgaande op wat we tot nu toe hebben gezien, zal het al moeilijk genoeg worden om weer als zevende te eindigen."

"Er komen nu drie thuiswedstrijden aan, voor de competitie tegen Bournemouth en Burnley en in de Europa League tegen Apollon Limassol. Die zullen allemaal gewonnen moeten worden om het goede gevoel terug te krijgen. Het is een kwestie van bijblijven tot januari en dan de spits halen die ze nodig hebben", besluit de journalist.