Noodtoestand of niet, Nederlanders durven Tunesië weer aan

Aangepast
ANP

Na twee jaar vertrekt morgen de eerste vakantievlucht weer vanaf Nederland naar Tunesië. Reisorganisator Corendon begint klein, de vlucht naar Enfidha vertrekt dit najaar nog vier keer. Ook vakantieaanbieder TUI start over twee weken de reizen naar Tunesië weer op. Als een van de laatste Europese landen paste het ministerie Buitenlandse Zaken deze zomer na twee jaar het reisadvies aan.

Na de aanslagen in het land daalde het toerisme enorm. Zo bezochten in 2013 nog bijna 65.000 Nederlanders het Noord-Afrikaanse land. Vorig jaar waren dat er minder dan 8000. In 2015 werden er twee terroristische aanslagen in Tunesië gepleegd. Eerst in hoofdstad Tunis in een museum. Een paar maanden later op een strand in Sousse. Het toerisme uit Nederland stortte volledig in.

Sinds eind juli raadt het ministerie van Buitenlandse Zaken reizen naar een aantal specifieke gebieden in Tunesië niet meer af. De hoofdstad Tunis, het eiland Djerba en een smalle kuststrook zijn weer te bezoeken voor toeristen. Precies op die plekken liggen ook alle vakantieresorts. Buiten die gebieden wordt reizen nog wel afgeraden.

Het reisadvies in Tunesië BuZa

In de gehele regio is een veiligheidsrisico en een verhoogde kans op terrorisme, waarbij toeristen doelwit kunnen zijn. Volgens het advies van het ministerie keren er IS-strijders terug naar Tunesië en heerst er nog steeds een noodtoestand.

Reisorganisator Corendon laat weten alleen hotels te hebben in het veiligere gebied. "Al onze hotels staan in het gele strookje, maar wat mensen op hun vakantie doen weten we natuurlijk niet." Volgens de woordvoerder van Corendon zitten de vijf vluchten bijna helemaal vol.

TUI wilde eigenlijk komend voorjaar pas weer starten met de bestemming. "We willen het in de herfstvakantie uitproberen. Maar honderden mensen hebben al geboekt." zegt een woordvoerder.

De touroperator volgt het advies van Buitenlandse Zaken, ook al gaat het maar om een klein gebied. "Het gebied is klein, op de kaart is het ook heel smal. Maar daarom is een vakantie naar Tunesië nu ook echt een strandvakantie. We bieden geen excursies of rondreizen aan."

Monique Bakchari samen met haar man Monique Bakchari

'Turkije vind ik onveiliger'

Reizen naar Tunesië was overigens wel al mogelijk met een wekelijke lijndienst naar Tunis vanaf Schiphol. Monique Bakchari maakte daar afgelopen jaren een paar keer gebruik van. Aankomende zondag vertrekt ze samen met dochter Soraya met de eerste vakantievlucht richting Tunesië. "Eindelijk is het reisadvies weer aangepast. De mensen daar hebben er echt onder geleden. Ik kom er al 28 jaar, mijn man is Tunesisch."

De 54-jarige Monique vindt het raar dat Tunesië zo lang een negatief reisadvies had. "In Frankrijk en Duitsland loop je ook gevaar en Turkije vind ik onveiliger."