Benzinepomp in Pyongyang
NOS NieuwsAangepast

China: minder olie naar Noord-Korea, textielimport gestaakt

China staakt per direct de import van textiel uit Noord-Korea en beperkt de export van geraffineerde olie. Het Chinese ministerie van Handel geeft met die stafmaatregelen tegen het bewind in Pyongyang gehoor aan de VN-resolutie van bijna twee weken geleden.

De Veiligheidsraad kondigde nieuwe sancties af tegen Noord-Korea, om het land te straffen voor de kernproef die op 3 september werd uitgevoerd.

De handel met China maakt 90 procent uit van alle economische betrekkingen van Noord-Korea met de rest van de wereld.

Ruwe olie ongemoeid

China snijdt per 1 oktober in de export van geraffineerde olie, maar laat de veel omvangrijkere uitvoer van ruwe olie naar Noord-Korea ongemoeid. Het importverbod op textiel treft het geïsoleerde land waarschijnlijk hard, aangezien 80 procent van de totale textielexport bestemd is voor de Chinese markt.

Textiel is nu de belangrijkste bron van buitenlandse valuta, nadat Peking in overeenstemming met eerdere VN-sancties al een streep haalde door de import van onder andere steenkool, ijzererts en vis.

China stemde in de Veiligheidsraad mee met de jongste sancties, nadat die eerst enigszins waren afgezwakt. De VS stuurde aanvankelijk aan op een totale olieboycot tegen Noord-Korea. Dat land beschikt alleen over steenkool, en is voor olie en gas volledig afhankelijk van buitenlandse import.

Volgens Amerikaanse schattingen importeert Noord-Korea dagelijks 15.000 vaten ruwe olie en 6000 vaten geraffineerde olieproducten uit China.

Met de sancties hoopt de VN het regime ertoe te bewegen om af te zien van verdere atoom- en raketproeven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl