NOS NieuwsAangepast

Wekdienst 23/9: hacks in de VS en buurten bij een azc

Goedemorgen! Rond de Amerikaanse presidentsverkiezingen hebben hackers de computersystemen van 21 Amerikaanse staten proberen binnen te dringen. En de haarscheurtjes in twee Belgische kerncentrales waren al sinds 1975 bekend.

Zodra de mistbanken zijn opgelost volgen er zonnige perioden. De kans op regen is nihil en het wordt zo'n 18 graden.

Moet je de deur uit? Dit is het overzicht van de files en de situatie op het spoor. Treinreizigers rond Amsterdam hebben te kampen met wat vertragingen door werkzaamheden aan het spoor. Voor automobilisten is er hinder bij Gorinchem, de A27 is daar afgesloten.

Wat brengt vandaag?

- Asielzoekerscentra openen vanmiddag hun deuren. Iedereen die wil, kan tussen 12.00 en 16.00 uur komen kijken hoe het is om een in een azc te wonen. Ook kun je in gesprek gaan met bewoners.

- Het is de allerlaatste campagnedag in Duitsland. CDU-leider Merkel, SPD-lijsttrekker Schulz en de andere kandidaten proberen nog één keer om kiezers voor zich te winnen. De campagne was tot nu toe weinig enerverend: Merkel heeft in de peilingen een straatlengte voorsprong. De verkiezingen zijn morgen.

- En het is vandaag Burendag. De organisatie heeft een recordaantal van 6000 aanmeldingen binnengekregen. Dat betekent dat er ongeveer een miljoen mensen meedoen. Burendag is een initiatief om mensen die dicht bij elkaar wonen, ook dicht bij elkaar te brengen.

De kerncentrale Tihange in Belgie

Wat heb je gemist?

Rond de presidentsverkiezingen hebben hackers de computersystemen van 21 Amerikaanse staten proberen binnen te dringen. Dat heeft het ministerie van Nationale Veiligheid bekendgemaakt. In de meeste gevallen zijn de hackers niet geslaagd in hun opzet.

Het was al duidelijk dat meer dan twintig staten doelwit waren geweest, maar nu is het exacte aantal bekend. Het ministerie zegt niet wie achter de cyberaanvallen zaten of wat de hackers precies van plan waren.

Ander nieuws uit de nacht

Grieks hof: Syrische vluchtelingen kunnen veilig naar Turkije: de zaak was aangespannen door twee Syrische vluchtingen.

'Vernietigend bewijs uit de ruimte': dorpen Myanmar branden nog steeds: de leider van Myanmar, Aung San Suu Kyi, zei eerder deze week dat de militaire acties tegen de Rohingya voorbij waren.

Dam Puerto Rico dreigt te bezwijken na orkaan Maria: de regering noemt de situatie extreem gevaarlijk.

'Haarscheurtjes kerncentrales België al bij bouw ontdekt': de scheurtjes werden voor het eerst vastgesteld tijdens de bouw in april 1975.

En dan nog dit

NOS Mashup zocht uit op welke schimmige manieren instagrammers zo populair mogelijk proberen te worden. Neppe volgers, fake likes, instagroepen en automatische likebots. En in de strijd om de gunst van het algoritme, is bijna alles geoorloofd.

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl