In samenwerking met
Omroep West
NOS Nieuws

Rechtszaak ex-penningmeester kerk stilgelegd na sm-bekentenis

De rechtszaak tegen de ex-penningmeester van een Haagse gereformeerde kerk die wordt verdacht van verduistering en seksuele mishandeling is stilgelegd. Richard B. legde gisteren voor het eerst een verklaring af. Deskundigen willen nu opnieuw proberen om een rapport op te stellen over zijn psychische toestand.

De zeden- en verduisteringszaak zou eigenlijk vandaag worden voortgezet. De 45-jarige Hagenaar wordt beschuldigd van verduistering van ruim een half miljoen euro aan kerkgeld. Daarmee betaalde hij vrouwen voor sm. Volgens verschillende vrouwen liep gewelddadige seks met B. uit op mishandeling. Vier vrouwen, onder wie een minderjarige, deden aangifte.

427.343 euro

In aanloop naar zijn proces wilde de 45-jarige B. nooit een verklaring afleggen. Gisteren deed hij dat voor het eerst wel. Hij ontkende dat er sprake was van misbruik. Volgens de ex-penningmeester konden de vrouwen altijd aangeven dat hij moest stoppen, schrijft Omroep West. Wel bekende hij de verduistering, al lag het bedrag volgens hem wel lager. B. kwam zelf uit op precies 427.343 euro.

Deskundigen willen nu met hem praten om een rapport over zijn psychische toestand te schrijven. Als dat is gebeurd, kan de zaak verder. De eerstvolgende zitting is volgens het Openbaar Ministerie (OM) op 24 januari. Het OM wil dat hij tot die tijd vast blijft zitten.

De zaak kwam in 2016 aan het rollen toen B.'s vrouw zijn uitspattingen ontdekte op zijn telefoon. B. stopte daarna naar eigen zeggen met liegen. Hij vraagt nu als christen dagelijks aan God en de mensen van de kerk om vergeving, zei hij gisteren in de rechtbank.

Advertentie via Ster.nl