15,5 miljoen euro binnen voor de Bovenwindse Eilanden

ANP

Via giro 5125 is inmiddels zo'n 15,5 miljoen euro opgehaald voor de Bovenwindse Eilanden. Dat heeft het Rode Kruis bekendgemaakt. Na de landelijke actiedag vorige week vrijdag stond de teller op 13,3 miljoen euro.

De hulporganisatie gebruikt de donaties voor noodhulp in de vorm van voedsel, water en onderdak, maar ook voor wederopbouw na de verwoesting die orkaan Irma aanrichtte op Sint-Maarten, Sint-Eustatius en Saba.

Vermissingen

Het Rode Kruis noemt de situatie op Sint-Maarten verbeterd, maar is nog niet in jubelstemming. "Wegen zijn vrijgemaakt, puin opgeruimd, winkels deels weer geopend. Sint-Maarten blijft echter moeilijk bereikbaar en de behoefte aan noodhulp is onverminderd hoog."

Het Rode Kruis kreeg 500 meldingen van vermissingen. Het overgrote deel van deze mensen is terecht, 28 mensen zijn nog niet teruggevonden. Ook blijven nieuwe meldingen binnenkomen, zegt het Rode Kruis.

Wederopbouw begonnen

Defensie is ook nog steeds actief in het rampgebied. Vannacht meldde een genie-commandant ter plaatse dat de acute noodtoestand voorbij is. "Het accent verschuift naar herstel en wederopbouw."

De eerste groep militairen op het eiland is afgelost door een nieuwe lichting van 150 militairen. Zij gaan richten op herstelwerkzaamheden.

Hulpfonds

Het kabinet werkt aan de oprichting van een hulpfonds voor Sint-Maarten. Volgens minister Plasterk bedraagt het bruto nationaal product van Sint-Maarten zo'n 200 miljoen euro per jaar, maar het schadebedrag ligt hoger dan dat. De wederopbouw gaat zeker honderden miljoenen euro's kosten.

Onduidelijk is waar dat geld vandaan moet komen, al hoopt Plasterk dat "alle landen in het koninkrijk" hun bijdrage leveren, dus ook de andere eilanden.

Dominica

De Nederlandse overheid wil "internationale solidariteit tonen" door het eiland Dominica te helpen, dat maandag getroffen werd door orkaan Maria. Het marineschip Zr. Ms. Zeeland vaart naar het eiland om noodhulp te bieden.

Het schip zal onder andere de schade op het eiland in kaart brengen, medische evacuaties uitvoeren en hulpgoederen naar het eiland brengen.