NOS NieuwsAangepast

Gifinjectie moet taaie Japanse woekerplant verdrijven

  • Mattijs van de Wiel

    verslaggever

  • Mattijs van de Wiel

    verslaggever

Het is een secuur werkje. Er mag geen druppel van het gif gemorst worden. Met een speciaal geprepareerde injectienaald maakt hovenier Henk Schouten gaatjes in de plant. Heel voorzichtig spuit hij een klein beetje rode vloeistof in de stengel. Als er toch een druppel uitloopt veegt hij die meteen op met keukenpapier.

De plant, dat is de Japanse duizendknoop. Een exoot, die ooit als sierplant werd gebruikt. Maar de plant groeit zo hard, en verspreidt zich zo snel, dat het een probleem is geworden. De gemeente Amersfoort probeert er al jaren van af te komen. Hij overwoekert andere planten, op sommige plekken is hij wel vier meter hoog, zegt Christel Tijhuis van de gemeente. "De wortels zijn ontzettend sterk. Ze maken fietspaden en wegen kapot. Hij groeit dwars door elektriciteitskasten. Als we dit niet aanpakken, staat over tien jaar de hele stad onder."

Hoe bestrijd je de Japanse duizendknoop? Met de injectienaald.

De plant uit de grond trekken is niet voldoende. De wortels verspreiden zich meters ver onder de grond, zowel horizontaal als de diepte in. Je zou dan ook een groot stuk moeten afgraven, zegt de hovenier. Voor deze plant alleen al een stuk van zeker vijf vierkante meter, soms tot wel twee meter diep. Dat is niet mogelijk.

We doen dit met grote tegenzin.

Christel Tijhuis, gemeente Amersfoort

Ook andere alternatieven bleken niet haalbaar. Daarom heeft de gemeente Amersfoort uiteindelijk besloten een omstreden middel in te zetten. De rode vloeistof die bij de planten wordt ingespoten is glyfosaat, bekend onder de merknaam Roundup. De gemeente mag het gif alleen onder strenge voorwaarden gebruiken. "De gemeente wil eigenlijk helemaal geen gif meer gebruiken", zegt Tijhuis. "We doen dit met grote tegenzin."

Henk Schouten is klaar met een bosje Japanse duizendknoop. Het is een mega-operatie. Zoals hij deze stengels met gif heeft ingespoten, moeten meer dan een miljoen planten in de gemeente worden aangepakt. Het is nu vooral belangrijk om geen losse bladen of stukjes stengel achter te laten. Alles gaat naar de vuilverbranding. Tijhuis: "Als je een enkel wortelrestje van een halve centimeter achterlaat en vergeet, dan komt de plant terug, en begint het hele probleem opnieuw."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl