NOS
NOS WielrennenAangepast

Q&A Dumoulin en Van Vleuten: ik wil het wattage van Tom

"Ik ben er nog niet aan gewend, maar wel terug op aarde", zegt Annemiek van Vleuten over het behalen van de wereldtitel tijdrijden. Ze gaf met Tom Dumoulin, wereldkampioen bij de mannen, vrijdagochtend antwoorden op kijkersvragen op de Facebookpagina van NOS Sport.

Dumoulin heeft zijn titel donderdag gevierd met een trainingsrondje. "Ik heb mezelf gefeliciteerd met een rit van vierenhalf uur door de regen, vandaag ga ik er maar echt van genieten."

Maar samen trainen? "Doe ik mezelf niet aan", lacht Van Vleuten. "We waren samen op hoogtestage, maar toen hebben we alleen een rustig ochtend-rondje samen gereden."

Dumoulin: moet accepteren dat ik een bekende Nederlander ben

Niet alleen Facebookgebruikers stellen vragen, ook Van Vleuten wil wat weten van Dumoulin: "Ga je meer tijdritten rijden nu je de regenboogtrui hebt? Dumoulin laat een stilte vallen. "Daar heb ik eigenlijk nog niet over nagedacht, maar ik denk niet dat ik bewust opeens twee keer zo veel tijdritten ga rijden..."

'Ik wilde niet herkend worden'

Dumoulin is sinds zijn Giro-overwinning een bekende Nederlander, maar met die status heeft de Limburger moeite. "Ik heb me er tegen verzet en wilde op straat gewoon niet herkend worden. Maar dat gaat niet meer, ik kan me verzetten of het accepteren. Dat laatste maakt me een gelukkiger mens, maar ik moet daar nog een weg in zien te vinden."

Van Vleuten werd na haar veelbesproken val tijdens de Spelen van Rio regelmatig aangesproken op straat. "Dat was wel lastig. Ik vond het wel confronterend als mensen zeiden 'ik dacht dat je dood was'. Ik ben toen even aan Nederland ontsnapt, en toen is het wel tot rust gekomen."

'Annemiek kan drie weken op een berg zitten, ik niet'

Op welke eigenschappen van elkaar zijn Dumoulin en van Vleuten jaloers? "Het wattage dat Tom kan trappen", zegt Van Vleuten.

Dumoulin: "Annemiek kan zich heel goed afsluiten. Ze kan drie weken alleen op een berg zitten en er geen moeite mee hebben. Dat vind ik heel knap."

'Wie krijgt de coolste bodycheck?'

Tijdens de tijdrit werd een fan, die achter Tony Martin aanrende, hardhandig tegen de grond gewerkt door politieagenten. "Ik heb wel hard om die tackle gelachen", zegt Van Vleuten. "Het is een goed signaal."

Dumoulin zet er zijn vraagtekens bij. "Ik weet niet of dit de manier is, want misschien wordt meerennen wel weer cool: wie krijgt de coolste bodycheck?"

Van Vleuten wil Parijs-Roubaix voor vrouwen, Dumoulin kleinere ploegen

Beide wereldkampioenen kregen de vraag wat ze aan de sport zouden willen veranderen. Dumoulin had zijn antwoord meteen klaar: "Minder renners per ploeg, dat is heel belangrijk. Gelukkig gaat het nu gebeuren."

"Er rijden nog maar acht renners per ploeg in een grote ronde en zeven in de normale koersen. Voor zowel de veiligheid als de ploegentactiek is het belangrijk, je slaat twee vliegen in één klap."

Minder renners en een Parijs-Roubaix voor vrouwen

Ook Van Vleuten heeft wel een idee. "Het zou heel mooi zijn als het vrouwenpeloton alle grote WorldTour-koersen zou rijden, zoals ook Parijs-Roubaix. Dat zou een heel mooie stap zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl