Van Rijsselberghe nipt naar WK-finalerace, geen kans meer op medaille

Aangepast
Van Rijsselberghe nipt naar medalrace

Dorian van Rijsselberghe heeft zich op het nippertje geplaatst voor de finalerace bij de WK RS:X-klasse. De tweevoudig olympisch kampioen staat na de afsluitende twee races voor de finale op de negende plek, net genoeg voor de finale. Mee doen om de medailles zit er niet meer in, daarvoor heeft hij te weinig punten verzameld.

In Japan startte Van Rijsselberghe vrijdag slecht, in de eerste race finishte hij niet: "Ik voelde dat het mijn slechtste race zou worden. Maar je mag een race aftrekken dus de uitslag deed er niet meer toe. Ik kon beter mijn krachten sparen."

Ik was bang dat ik de finale niet eens mocht racen

Dorian van Rijsselberghe

En dus kwam alles aan op de laatste kwalificatierace. Daarin eindigde Van Rijsselberghe als zesde en zo wist hij net genoeg punten te vergaren voor een plek in de finale. Na afloop toonde hij zich dan ook opgelucht: "Ik was bang dat ik de finale niet eens mocht racen. Ik heb het een tijdlang somber ingezien dat ik niet bij de top tien zou zitten. Dus ik ben hartstikke blij dat ik erbij zit."

De WK zijn op het water waar in 2020 ook de olympische race wordt gevaren. De verwachting is dat Van Rijsselberghe na de WK zal beslissen of hij nog doorgaat tot de Olympische Spelen.

Wel medaillekansen de Geus

Kiran Badloe haalde de medalrace niet. Hij eindigde op de dertiende plek.

Bij de vrouwen zijn er wel nog medaillekansen voor Nederland. Lilian de Geus staat na negen races op de zesde plek. Zaterdag zijn er bij de medalrace dubbele punten te verdienen en daardoor maakt ze nog kans op zilver of brons: "Het wordt wel weer licht weer, weinig wind. Het is mentaal superzwaar. De Chinezen die voor me staan hebben dit iedere dag, in Nederland waait het altijd. Alles is nog mogelijk, ik ga gewoon knallen."

Windsurfster Lilian de Geus zet alles op alles om een WK-medaille te winnen