De koopkracht daalt het komend jaar met 0,5 procent.
NOS NieuwsAangepast

Inkomens huishoudens met 2,1 procent gestegen

Het reëel beschikbaar inkomen van de Nederlanders blijft gestaag stijgen. In het tweede kwartaal was het inkomen 2,1 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar, meldt het CBS. Al drie jaar lang neemt het reële inkomen van alle Nederlandse huishouders bij elkaar elk kwartaal toe.

Het reëel beschikbare inkomen is het inkomen dat gebruikt kan worden voor consumptie. Reëel betekent dat de ontwikkeling van de inflatie is mee berekend.

De inkomens groeien vooral doordat meer mensen een baan hebben en de lonen stijgen. De cao-lonen stegen met 1,4 procent.

De gemiddelde inkomensstijging van zzp'ers en andere zelfstandigen is veel groter dan die van werknemers. Zelfstandigen gingen er gemiddeld 8 procent op vooruit.

Loonsverhogingen

Het CBS meldde onlangs dat de koopkracht vorig jaar met 2,7 procent is gestegen, de grootste stijging in tien jaar. De inkomensontwikkeling blijft wel achter bij de economische groei, die in het tweede kwartaal 3,3 procent was.

Deze week werd bekend dat de gemiddelde koopkracht volgend jaar naar verwachting slechts met 0,6 procent stijgt. In verband hiermee riep onder anderen premier Rutte op de lonen meer te verhogen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl