De vlaggendragers van verschillende landen tijdens de afsluitingsceremonie van de Paralympische Spelen in 2016
NOS SportAangepast

Moet het paralympisch classificatiesysteem op de schop?

Het classificatiesysteem voor paralympische sporters is toe aan verbetering. Dat zeggen onder anderen atletiekcoach Arno Mul en paratriatleet Jetze Plat. Sporters zouden nu te makkelijk kunnen uitkomen in een voor hen gemakkelijkere klasse. Met als gevolg dat hun kansen op een medaille stijgen.

In maart 2018 zijn de Paralympische Winterspelen. Na de zevende plek op de medaillespiegel tijdens de Zomerspelen in Rio worden nu ook aardig wat medailles verwacht van de Nederlandse equipe in de sneeuw en op het ijs.

Ondertussen is vanuit Groot-Brittannië een heikel thema op de agenda van de paralympische sporten gezet. Nadat in een reportage van het BBC-radioprogramma File on 4 meerdere voorbeelden werden gemeld van paralympische sporters die bewust hun handicap proberen te verergeren in een poging hun kansen op succes te vergroten, is de discussie op gang gekomen of het classificatiesysteem niet aan verscherping toe is.

Almaar groeiende scepsis

Bethany Woodward is een van de sporters die heeft aangegeven geen vertrouwen meer te hebben in het huidige systeem. De Britse atlete liep op de Spelen van 2012 in Londen de T37 200 meter. Op dat moment stond ze geen moment stil bij mogelijke zondaars in haar klasse. Maar naarmate er meer geluiden kwamen over paralympiërs die hadden geknoeid bij de classificatiekeuring, rezen bij Woodward twijfels omtrent het gedrag van haar concurrentes in 2012.

Vanwege die almaar groeiende scepsis besloot Woodward in 2016 haar actieve carrière te beëindigen. Daarmee trachtte ze een noodsignaal uit te zenden naar de officials van het internationaal paralympisch comité (IPC), in de hoop dat hervormingen zouden worden doorgevoerd en de paralympische sport een eerlijker classificatiesysteem zou krijgen.

Bethany Woodward (links) wint zilver op de Commonwealth Games in 2014. Langs haar staan Jodi Elkington uit Australië en Johanna Benson uit Namibië

Nu, een jaar later, zijn er dus nog veel meer vraagtekens. Bij het IPC worden de ontwikkelingen scherp in de gaten gehouden. "De belangen worden steeds groter en de sport wordt steeds professioneler. Paralympiërs verschillen hierin helaas echt niet van andere sporters", aldus IPC-bestuurslid Rita van Driel.

Onafhankelijke classificatiebond gewenst

Toch ziet het IPC geen reden om de aanpak te veranderen. "We zitten er heel erg bovenop. We krijgen veel meldingen van andere sporters en onderzoeken alles heel serieus. Daarnaast is het in de tijd van social media ook steeds moeilijker om je slechter voor te doen dan je bent. En mocht het dan toch lukken, tijdens een wedstrijd gaat niemand zich slechter voordoen. Zo kunnen we ook veel mensen pakken."

Het classificeren wordt nu nog gedaan door de nationale bonden. Volgens Van Driel zou een onafhankelijke classificatiebond een belangrijke stap in de goede richting zijn. Het grote struikelblok hierbij is volgens haar voorlopig het geld.

Jetze Plat wint goud in de PT-1 klasse triatlon op de Olympische spelen vorig jaar in Rio de Janeiro

Paratriatleet Jetze Plat, afgelopen weekend nog succesvol op de WK triatlon in de PTWC-klasse in Rotterdam, zet wel de nodige vraagtekens bij het huidige systeem. "Zijn de regels wel goed genoeg, vraag ik me af. Er is toch vaak nog een grijs gebied tussen verschillende klassen.

Plat is daarnaast van mening dat het classificatiesysteem achterloopt op de paralympische sport zelf. "Het keuren gebeurt nu vaak nog door vrijwilligers. Zij doen dit natuurlijk met de beste intenties, maar het is beter als dit door professionals gebeurt. Nu kunnen sporters waarschijnlijk veel makkelijker vals spelen."

Dit soort daden staan in het verlengde van doping.

Arno Mul

Arno Mul, bondscoach bij de Nederlandse paralympische atletiekbond, vult aan: "Ik weet dat het IPC probeert om steeds meer helderheid te verschaffen wat betreft de classificatie. Maar het blijft een heel ingewikkelde procedure. Ik kom ook weleens sporters tegen op toernooien van wie ik me afvraag of ze in de juiste klasse zitten."

Over de sporters die deze trucs uithalen, is Mul helder: "Dit staat voor mij in het verlengde van doping. Op beide manieren probeer je namelijk de sport te bedriegen en dat is verschrikkelijk."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl