NOS NieuwsAangepast

'Verzekeraar laat nabestaanden te veel betalen voor uitvaart'

Uitvaartverzekeraar Yarden brengt nabestaanden tot duizenden euro's te veel in rekening voor uitvaarten, schrijft de Volkskrant. Hoewel de rechter in 2014 al oordeelde dat die kosten onterecht zijn, kost het nabestaanden veel moeite om eronderuit te komen.

Het gaat om mensen die voor 2007 een naturaverzekering hebben afgesloten. Potentieel zijn dat honderdduizenden mensen, schrijft de krant.

3733 euro

Bij een naturaverzekering wordt niet een vast bedrag vergoed, maar specifieke zaken als een kist en rouwkaarten. Yarden wil van deze verzekering af en liet polishouders in 2007 weten dat nog maximaal 3733 euro vergoed wordt voor een standaardpakket.

Inmiddels zijn de kosten van uitvaarten gestegen tot minimaal 6000 euro voor een crematie. Dat verschil moeten nabestaanden bijbetalen.

Directievoorzitter Ron Bavelaar van Yarden wijt dat grote verschil aan de hogere eisen die mensen stellen aan een uitvaart, niet aan een algemene prijsstijging. "Als mensen extra diensten vragen, dan krijgen ze een rekening", zei hij NPO Radio1. "In de polis is geregeld dat ze recht hebben op een aantal kopjes koffie en cake, maar mensen nuttigen vaak uitgebreide horeca-arrangementen. Dat zijn geen zaken die bij de polis horen, dus niet worden vergoed."

Bavelaar bevestigt dat Yarden de voorwaarden van de naturaverzekering in 2007 heeft veranderd, en houdt vol dat iedere verzekerde vooraf wordt ingelicht over extra kosten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl