NOS NieuwsAangepast

Senior op de e-bike: 'Nee hoor, ik hoef geen helm'

'Vroeger vond ik een brommerhelm ook al vreselijk'

Op de 50PlusBeurs in Utrecht zijn vandaag e-bikes in alle soorten en maten te bekijken. Maar slechts bij één van de verkoopstands zijn helmen te koop. "Nee hoor, ik hoef geen helm", zegt een van de bezoekers. "Vroeger met de brommer vond ik het al vreselijk. Het is gewoon een lastig, warm ding."

Op de beurs worden tussen balen stro testritjes gemaakt. "Ik dacht dat ik niet zo hard ging, maar op de teller stond ineens 15 kilometer per uur", zegt een vrouw die nooit eerder op een elektrische fiets zat.

Mensen beginnen pas te laat met afremmen.

Ingrid Wetser - Veilig Verkeer Nederland

Sinds 2014 zijn zeker 79 e-bikers in Nederland om het leven gekomen bij een verkeersongeval, bleek vandaag. Dat waren vooral senioren. Maar de fietsen blijven razend populair. "Het lijkt me heel lekker bij wind tegen, of op een heuveltje", zegt een vrouw die er al een op het oog heeft.

Veilig Verkeer Nederland is aanwezig op de beurs om de doelgroep te waarschuwen. De belangrijkste boodschap: je gaat best hard op zo'n fiets, doe een beetje rustig aan. De organisatie geeft cursussen om behendiger te worden met een e-bike.

Ingrid Wetser: "De kans dat je tegen een paal of stoeprandje botst is door de snelheid groter. Mensen beginnen pas te laat met afremmen." Bovendien zijn de elektrische fietsen een stuk zwaarder dan een gewone fiets. "Daardoor zijn mensen zwieberig voordat ze vaart maken."

Toch die helm op

Ondanks dat de doelgroep er niet veel voor voelt, adviseert de politie om toch een helm te dragen op de e-bike. "Je gaat meestal harder op zo'n fiets. Als je valt kan het letsel aanzienlijk zijn, zeker wanneer je al wat ouder bent", zegt Egbert-Jan van Hasselt van de Nationale Politie.

Er zijn nu anderhalf miljoen elektrische fietsen in gebruik in Nederland. De politie vreest dat door de vergrijzing het aantal ongelukken ermee nog verder zal stijgen.

Maar de bezoeker van de 50PlusBeurs blijft koppig: "Een helm doe ik wel op met skieen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl