Liliane Bettencourt (2011)
NOS NieuwsAangepast

Erfgename L'Oréal, rijkste vrouw ter wereld, overleden

Liliane Bettencourt, de erfgename van cosmeticagigant L'Oreal en de rijkste vrouw ter wereld, is overleden. Dat heeft het concern bekendgemaakt. Bettencourt was 94 jaar oud.

In een officiële verklaring zegt directeur en bestuursvoorzitter Jean-Paul Agon dat Bettencourt altijd goed voor het bedrijf en zijn werknemers heeft gezorgd. Ook was ze volgens hem erg begaan met de ontwikkeling en het succes van L'Oreal.

Volgens Forbes was Bettencourt dit jaar voor de tweede keer op rij de rijkste vrouw ter wereld, met een geschat vermogen van 39,5 miljard dollar (ruim 33 miljard euro). Ze was de dochter van Eugène Schueller, die in 1909 L'Oreal oprichtte.

Geld afgetroggeld

Bettencourt zat zeventien jaar in de raad van bestuur van L'Oreal, tot 2012. Haar aandelen werden al sinds 2011 beheerd door familieleden. Ze werd toen onder toezicht van haar kleinzoon geplaatst, omdat ze dementerend was.

Verschillende mensen werden er de afgelopen jaren van beschuldigd dat ze de aftakelende Bettencourt geld hadden afgetroggeld en misbruik hadden gemaakt van haar verminderende geestelijke vermogens.

Zo werd de Franse oud-president Sarkozy verweten dat hij Bettencourt ertoe had aangezet grote sommen geld te schenken aan zijn partij, de UMP, om de verkiezingskas te spekken. Hij werd niet vervolgd wegens gebrek aan bewijs.

Een vriend van Bettencourt, jetsetfotograaf François-Marie Banier, werd veroordeeld tot drie jaar cel en het betalen van 158 miljoen euro schadevergoeding. Hij zou Bettencourt voor zo'n 400 miljoen euro aan geld en kunstwerken afhandig hebben gemaakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl