Marine Le Pen (l) en Florian Philippot
NOS NieuwsAangepast

Front National in zwaar weer door slaande ruzie in partijtop

  • Hans Brom

    redacteur Buitenland

  • Hans Brom

    redacteur Buitenland

Het is niet voor het eerst dat het rommelt bij de rechts-populisten van het Front National. Deze keer gaat het om het vertrek van vicevoorzitter Florian Philippot. Zijn positie werd onhoudbaar na een periode van slaande ruzie met partijleider Marine Le Pen. Het voorspelt zelden iets goeds als de leidinggevenden van een organisatie elkaar de tent uitvechten.

Philippot was een toonaangevende kracht in de top van het Front. Behalve vicevoorzitter was hij strateeg, schrijver van verkiezingsprogramma's, chef communicatie en bovenal rechterhand en vertrouweling van Marine Le Pen.

Maar de samenwerking liep uit de rails na de nederlaag van Marine Le Pen bij de presidentsverkiezingen dit voorjaar en het matige succes van het FN bij de daaropvolgende parlementsverkiezingen.

Les Patriotes

De ruzie tussen de twee bereikte gisteren een nieuw hoogtepunt. Marine Le Pen eiste van Philippot dat hij de door hemzelf opgerichte beweging Les Patriotes zou verlaten om zich helemaal aan het Front te kunnen wijden. Hij mocht dan vicevoorzitter van het Front National blijven, maar zonder bevoegdheden of speciale taken. Het Front of Les Patriotes, de keus was aan hem.

Dat was teveel gevraagd. In het ochtendjournaal van France 2 zei Philippot zijn keuze gemaakt te hebben en per direct op te stappen.

De stap kwam dus voor niemand als een verrassing, waarschijnlijk ook niet voor Marine Le Pen. De kans is groot dat ze er zelfs moedwillig op heeft aangestuurd. Ze voelde het als verraad dat Philippot een eigen beweging had opgericht, die wat betreft programma sterk lijkt op het FN. Ook de druk binnen de partij om hem weg te werken werd steeds groter.

Anti-immigratie

Philippot was weliswaar de architect van Le Pens succes, maar ook van haar nederlaag.

Het succes kwam na zijn inspanningen het Front te de-diaboliseren, zoals ze dat in Frankrijk noemen: de extremistische, scherpe kantjes haalde hij van de partij om de ideologie toegankelijk maken voor een groter publiek.

Philippot maakte van het FN meer een anti-immigratiepartij, die vooral de nadruk legt op de Franse nationale identiteit. Standpunten die het bij veel Fransen goed doen.

Anti-EU

Maar hij schreef ook een felle anti-Europa-passage in het partijprogramma: Frankrijk moet uit de EU en uit de eurozone. En daar ging het mis. Een meerderheid van de Fransen is pro-Europees en vreesde een onzekere toekomst buiten de EU.

Dat was een van de redenen dat Marine het bij de presidentsverkiezingen in mei aflegde tegen Emmanuel Macron. En kort daarna bij de parlementsverkiezingen. De beweging En Marche van Macron haalde een absolute meerderheid, het Front National een schamel aantal zetels.

Onvermijdelijk

De toch al niet al te beste verhouding tussen Le Pen en Philippot bekoelde nog verder en is nu dus uitgemond in het onvermijdelijke vertrek van de laatste. Geen ramp, volgens Le Pen: het Front National zal hier sterker uitkomen, denkt ze. Maar het is mogelijk dat er een uittocht van Philippot-aanhangers zal volgen die de partij verder verzwakt.

Florian Philippot ziet zijn toekomst bij Les Patriotes zonnig in. Hij zegt strijdbaar te blijven. Hoe, dat houdt hij voor zich: hij vindt het nu niet het moment om daarover te praten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl