De politie greep in bij de demonstratie tegen de Eritrese bijeenkomst in Veldhoven
In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS Nieuws

Verbod Eritrese bijeenkomst Veldhoven was niet terecht

Burgemeester Mikkers van Veldhoven had een bijeenkomst van Eritreeërs in april niet mogen verbieden, zegt de bezwarencommissie van die gemeente. De commissie noemt het besluit in strijd met de wet.

Tegen het besluit van Mikkers zijn meer dan 150 bezwaren ingediend, schrijft Omroep Brabant.

Mikkers verbood een bijeenkomst van jongerenorganisatie YPFDJ in conferentiecentrum Koningshof, omdat de dag ervoor aan de poort rellen waren uitgebroken. Volgens hem was er een bedreiging voor de openbare orde.

Intimideren

Op de bijeenkomst zou de omstreden Yemane Gebreab spreken, de naaste adviseur en vertrouweling van dictator Afewerki van Eritrea. Die wilde jonge Eritreeërs die hun land zijn ontvlucht oproepen zich in te zetten voor hun moederland.

Volgens de ruim honderd demonstranten was het doel van het congres om Eritreeërs onder druk te zetten, te intimideren en geld afhandig te maken.

De organisatie van de conferentie spande nog een kort geding aan, omdat zij vond dat het recht van de vergadering zwaarder woog en de conferentie daarom moest doorgaan.

Ook noemde de organisatie het onmogelijk om congresgangers alsnog weg te sturen. De rechter oordeelde wel dat de burgemeester de bijeenkomst terecht had verboden.

Advertentie via Ster.nl