Een klant koopt softdrugs in een coffeeshop
In samenwerking met
RTV Noord
NOS Nieuws

Noordelijke coffeeshops verkopen jaarlijks 10.000 kilo softdrugs

In de 50 coffeeshops in Noord-Nederland worden jaarlijks naar schatting 10.000 kilo softdrugs verkocht; de omzet is bijna 90 miljoen euro. Dat schrijft bureau Interval, dat in opdracht van de politie van de drie noordelijke provincies onderzoek deed.

De onderzoekers concluderen dat de huidige wetten en regels een succesvolle aanpak van de handel in softdrugs in de weg staan. De samenwerking met partijen als de Belastingdienst, het Kadaster en gemeenten loopt vaak minder soepel dan gehoopt.

Opsporing

In de opsporing is vooral winst te behalen als de politie haar onderzoek richt op de distributie van softdrugs. Tussen telers en coffeeshops opereren geregeld criminelen die nauwe banden onderhouden met de bovenwereld, zoals autoverhuurbedrijven, makelaars en financiële dienstverleners.

Zij worden, al dan niet bewust, gebruikt voor het transporteren van drugs en het witwassen van crimineel geld, zeggen de onderzoekers. Om dwarsverbanden bloot te leggen, moeten de politiesystemen beter ingericht worden.

Straatdealers

Bij de distributie speelt de professionele tussenhandel een belangrijke rol. Hierdoor is de oorsprong van de softdrugs uiteindelijk niet meer goed te achterhalen, ook niet voor de eindgebruikers. Een deel van de geproduceerde hennep komt terecht bij (straat)dealers en een deel gaat naar het buitenland.

Om het de politie moeilijk te maken gebruiken kwekers in Noord-Nederland steeds mobiele wietplantages. Die bevinden zich in opleggers van vrachtwagens die makkelijk verplaatsbaar zijn.

Jaarlijks worden er in het noorden een kleine 700 plantages opgerold. De grootste vondst tot nu toe was in 2014. In Groningen werd toen een kwekerij met ruim 6700 planten opgerold, schrijft RTV Noord.

Advertentie via Ster.nl