Universiteit Utrecht
NOS NieuwsAangepast

Inspectie kritisch over declaraties Universiteit Utrecht

De Inspectie van het Onderwijs vindt dat bestuurders van de Universiteit Utrecht soberder moeten declareren. De Inspectie heeft een onderzoek ingesteld naar aanleiding van berichten in de media en vragen in de Kamer over dure vliegtickets en overnachtingen in prijzige hotels.

Volgens het onderzoek is het grootste deel van de declaraties van 2013 tot en met 2015 doelmatig. Maar de Inspectie heeft ook een aantal gevallen gevonden van "ondoelmatig en onvoldoende sober declareren".

Datagebruik en taxikosten

Als voorbeelden noemt de Inspectie een bedrag van 13.500 euro aan datagebruik (mobiel internet) in twee dienstauto's en ruim 12.000 euro aan taxikosten voor een van de bestuurders van de universiteit, die ook de beschikking had over een leaseauto.

De Inspectie zegt verder dat enkele declaraties vragen oproepen over de soberheid, maar dat geen oordeel mogelijk is over de doelmatigheid. Een voorbeeld daarvan zijn zeven overnachtingen in hotels voor in totaal ruim 3.000 euro.

Regels inmiddels aangescherpt

De Inspectie vindt dat de Raad van Toezicht scherper op de declaraties moet toezien en minister Bussemaker sluit zich daarbij aan. Zij vindt de uitkomsten van het rapport niet acceptabel.

De Raad van Toezicht zegt in een reactie "incidentele gevallen van onvoldoende soberheid en onzorgvuldigheid" te betreuren. Een aantal gevallen is inmiddels rechtgezet of gecompenseerd en de regels zijn aangescherpt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl