Florian Philippot, de rechterhand van Marine le Pen, leider van het Front National
NOS NieuwsAangepast

Rechterhand Marine Le Pen stapt uit Front National

Florian Philippot, de rechterhand van Marine Le Pen, verlaat de Franse partij Front National. Hij was ook vicevoorzitter van de rechts-populistische partij. Marine Le Pen zegt in een reactie dat het Front National zich zonder moeite zal herpakken.

Philippot zegt op Twitter dat hij uit de partij stapt, maar dat hij zich op politiek gebied voor Frankrijk blijft inzetten.

Philippot was de tweede man van de partij en een vertrouweling van Marine Le Pen. Hij bedacht de koers waarmee Le Pen de afgelopen jaren succes boekte, zegt correspondent Frank Renout. "Florian Philippot had een gematigde koers met meer ruimte voor andere zaken, dan alleen maar integratie en veiligheid. Hij was tegen de Europese Unie en tegen de euro als munteenheid."

In het Front National was al langer ruzie tussen Marine Le Pen en haar rechterhand. Le Pen had Philippot al op non-actief gesteld, omdat hij weigerde afstand te nemen van Les Patriotes. Philippot richtte deze politieke organisatie op na de verkiezingsnederlaag in mei.

Marine Le Pen beschouwde de oprichting als een vorm van verraad, zegt Renout. "Als je het Front National dient, ga je niet een eigen politieke organisatie promoten, zegt Le Pen. En dus moest Philippot een keuze maken tussen het Front National en zijn eigen organisatie. De druk op Le Pen om afstand te nemen van Philippot is opgevoerd. Dat is nu met een knallende ruzie geëindigd."

Couscous

Les Patriotes plaatste deze week nog een foto waarop te zien was dat Philippot in een couscous-restaurant in Straatsburg zat. De foto veroorzaakte opschudding onder kiezers van het Front National. Die kwamen met de hashtag #Couscousgate om erop te wijzen dat couscous een Marokkaans gerecht is. Zij vinden dat een kopstuk van het Front National Franse gerechten moet eten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl