Militanten van Islamitische Staat in Syrië (foto: november 2015) Hollandse Hoogte

Het OM heeft opnieuw jihadisten gedagvaard die zich in Syrië hebben aangesloten bij de gewapende strijd. Het zijn er dit keer twee: de 27-jarige Houssaine Z. en Saad C. van 28. Zij worden door het OM verdacht van deelname aan een terroristische organisatie.

Het OM heeft geen contact met de twee en probeert ze te bereiken, ook via sociale media, zoals Facebook. Hun zaak dient op 24 oktober bij de rechtbank in Rotterdam.

Paspoort van broer

De twee zijn waarschijnlijk in november 2015 vanuit Rotterdam naar Syrië gereisd, samen met een derde verdachte, de 32-jarige Mohamed R. Die is in januari dit jaar aangehouden in Spanje, omdat hij het paspoort van zijn broer had gebruikt om van Turkije naar Spanje te vliegen.

Hij is overgebracht naar Nederland en zit sindsdien in voorlopige hechtenis. Het OM wil de strafzaken tegen het drietal in een keer behandelen, omdat zij destijds ook samen naar Syrië zijn gereisd.

Nederlanderschap

Vorige week trok minister Blok het Nederlanderschap in van vier jihadisten die zich in het buitenland hebben aangesloten bij een terreurorganisatie. Zij werden ook tot ongewenst vreemdeling verklaard en kunnen daardoor niet meer legaal terug naar Nederland.

STER reclame