Premier Rutte in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties

Rutte: VN-Veiligheidsraad mag burgers niet teleurstellen

Nederland zet zich volgend jaar als lid van de VN-Veiligheidsraad in voor een sterke VN en een veilige en duurzame wereld.

Rutte zei in de Algemene Vergadering in New York dat de VN sinds de oprichting in 1945 aan vrede, rechtvaardigheid en ontwikkeling heeft bijgedragen. Als voorbeeld noemde hij het terugdringen van de sterftecijfers en de armoede.

"De VN speelde daar een cruciale rol in", zei de premier. "De VN is de enige organisatie waar iedereen aan tafel zit en daar ook blijft. Het vertrouwen in de VN onder burgers is groot. Wij mogen ze niet teleurstellen."

Rutte: Nederland zet zich in voor sterke VN en een veilige en duurzame wereld.

Nederland bezet vanaf 1 januari een jaar lang een zetel in de VN-Veiligheidsraad. Nederland wil zich daarbij inzetten voor het moderniseren en hervormen van de VN. Die moet effectiever worden en efficiënter gaan werken, zei Rutte.

De tweede prioriteit is veiligheid. Preventie is volgens Rutte het sleutelwoord, of het nou om terrorismebestrijding gaat of het voorkomen van gewapende conflicten. Als voorbeeld noemde hij het optreden van de VN-missie in Mali.

De derde prioriteit is het realiseren van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen die de VN heeft gesteld. Volgens Rutte is dat een middel bij uitstek om conflicten te voorkomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl