Mark Sampson tijdens het EK in Nederland AFP

De Engelse voetbalbond FA heeft Mark Sampson, de bondscoach van het nationale vrouwenelftal, ontslagen wegens "onbehoorlijk en onaanvaardbaar" gedrag in zijn tijd als coach van vrouwenploeg Bristol Academy.

Sampson werkte vier jaar voor die club, voordat hij als bondscoach aan de slag ging. De FA zegt vorige week een onderzoeksrapport uit 2014 naar zijn gedrag bij Bristol te hebben ontvangen.

"Volgens ons staat daar bewijs in van onbehoorlijk en onacceptabel gedrag voor een coach. Op basis daarvan hebben we besloten het contract met Mark op te zeggen", aldus de bond in een verklaring.

Beschuldigingen van racisme

Sampson lag al langer onder vuur. Zo beschuldigde de in Nigeria geboren international Eni Aluko hem van het maken van racistische opmerkingen.

De FA sprak hem daarvan vrij, maar moest het onderzoek naar Sampson heropenen toen er nieuwe beschuldigingen kwamen. Zelf heeft hij altijd stellig ontkend racistische uitspraken te hebben gedaan.

Sampson zat dinsdagavond nog op de bank bij Engeland tijdens het WK-kwalificatieduel met Rusland (6-0). De speelsters van Engeland vierden de doelpunten uitbundig met hun bondscoach.

Engeland strandde dit jaar in de halve finale van het EK door een nederlaag van 3-0 tegen Nederland.

STER reclame