Julia stuurde de HEMA twee jaar geleden een bericht NOS

"Je hoort bekende mensen wel eens zeggen dat ze wat goeds voor de wereld willen doen. Nu denk ik: wow, heb ik zoiets misschien nu gedaan?" De 12-jarige Julia schreef twee jaar geleden een bericht aan de HEMA dat ze het stom vond dat ze er alleen hartjes-onderbroeken kon krijgen. Vandaag maakte het bedrijf bekend de geslachtsaanduidingen op verpakkingen van kinderkleding te verwijderen.

Julia noemt zichzelf "best wel een stoer meisje" en heeft duidelijk geen voorkeur voor roze. Maar dat is wel wat ze voornamelijk in de winkels vindt. "Niemand ziet natuurlijk je onderbroek, maar ik vind het best wel gek dat ik iets tegen mijn zin in moet dragen dat ik eigenlijk minder mooi vind. Ik vind het gewoon fijner om een stoerdere onderbroek te dragen."

Ik zeg niet dat alle winkels dit moeten doen, maar het zou wel stoer van ze zijn.

Julia

Er was al een verandering gaande bij de HEMA. Het onderscheid tussen de jongens- en meisjesafdelingen is recent in bijna de helft van alle filialen verdwenen.

De HEMA is niet het enige bedrijf waar dit gebeurt: ook kledingbedrijf ZARA heeft een lijn die niet speciaal voor jongens of meisjes is, maar dat is een beperkt aanbod. "Ik zeg niet dat iedereen het hoeft te doen", zegt Julia. "Maar ik vind het wel heel stoer als bedrijven het doen, want het maakt niets uit en ik snap gewoon echt niet waarom er verschil zou moeten zijn."

Het Britse warenhuis John Lewis haalde begin deze maand al alle genderaanduidingen van de labels in kinderkleding, om "seksestereotypen niet te versterken". Kleding van het Britse warenhuis Morrisons kwam in opspraak door shirts voor jongens met 'kleine man, grote ideeën', en shirts voor meisjes met 'klein meisje, grote glimlach' te verkopen.

Je zult nog steeds roze jurkjes zien bij de HEMA. Maar we voegen daar stoerdere meisjeskleding aan toe.

Trevor Perren , HEMA

Liefhebbers van kleding met stereotype meisjeskleuren en -symbolen hoeven volgens de HEMA niet te vrezen, zegt inkoopdirecteur Trevor Perren tegen de Volkskrant. "Je zult nog steeds roze jurkjes zien bij de HEMA. Maar we voegen daar stoerdere meisjeskleding aan toe." Volgens Perren is daar een groeiende vraag naar.

Het Jeugdjournaal interviewde Julia

Julia, die vandaag geïnterviewd werd door onder meer het NOS Jeugdjournaal, vindt alle aandacht voor haar wel een beetje veel, maar ook "wel heel gezellig". Ze ziet niet alleen voor zichzelf een voordeel in de verandering. "Ook jongens kunnen nu roze dingen dragen, zonder dat iemand zegt: 'hee, dat komt van de meisjesafdeling'."

En ook voor de winkelende ouder met meerdere kinderen ziet ze een pluspunt: "Die hoeven niet steeds helemaal naar een andere afdeling te lopen."

STER reclame