Aangepast

Als je überhaupt al plastic scheidt, doe het dan zo

Omdat we in Nederland te veel soorten plastic bij elkaar in één zak mikken, levert dat te weinig milieuwinst op. Mede doordat er plastic tussen zit dat niet of nauwelijks te recyclen is.

Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal adviseert daarom om naast afval te scheiden, ook onderscheid te maken tussen het plastic dat je weggooit. Maar hoe dan?

Open de afbeelding hieronder voor een overzichtelijk stappenplan.

Er moet wat veranderen, vindt Milieu Centraal. Want de manier waarop het nu gaat, vermindert de totale CO2-uitstoot in Nederland maar met maximaal 0,15 procent. En dat is weer minder dan 1 procent van de uitstoot van álles dat op de weg rijdt. Bovendien kost het inzamelen en recyclen veel: 150 miljoen per jaar.

Wat zijn dan oplossingen?

Volgens het Centraal Planbureau zijn er maatregelen die lekkerder zijn voor het milieu dan de huidige gang van zaken. Als op meer producten statiegeld zou komen, zou niet alleen de hoeveelheid zwerfafval verminderen, ook zouden minder verpakkingen in zee belanden.

Daarnaast zouden gemeenten zorgvuldiger moeten omgaan met het inzamelen van plastic. Als vooral plastic van goede kwaliteit wordt ingezameld, kan dat bijvoorbeeld beter worden hergebruikt.

Deel artikel: