Martijn van der Zande / NOS

Een enorme man staart voor zich uit, ineengedoken, met een reddingsvest om zijn lijf. Zes meter hoog is de opblaasbare bootvluchteling die vanmiddag Breda kwam binnendrijven als onderdeel van het festival Graphic Matters. "We willen voorbijgangers stof tot nadenken geven", zegt kunstenaar Bart Peleman. De Belg is de helft van het kunstenaarsduo Schellekens & Peleman.

Opblaasbare vluchteling drijft in Breda

De Belgische kunstenaars hebben de figuur gemaakt van hetzelfde materiaal als de boten waarmee vluchtelingen vanuit vanuit Afrika de oversteek naar Europa maken. "Te broos om de zeeën te trotseren, waardoor het de figuur een extra kwetsbaarheid geeft", zegt Peleman.

De 'Opblaasbare Vluchteling' is niet zomaar zo groot. "Zijn grootte vertelt iets over hoe het Westen naar hem kijkt. Vertegenwoordigt hij een kans of een probleem?", legt Peleman uit op zijn site.

De Brabantse PVV-fractie noemt het kunstwerk 'verheerlijking van de massa-immigratie' en verzoekt de provincie de subsidie en samenwerking met Graphic Matters te stoppen.

Eerder brachten ze het kunstwerk al naar Melbourne, Uppsala, Venetië, Kopenhagen en Mechelen, maar nu is de opblaasbare vluchteling voor het eerst in Nederland. De komende dagen is de opblaasbare vluchteling op verschillende locaties in Breda te zien. Vandaag in het Spanjaardsgat, daarna in de Keizerstraat, Park Valkenberg en het CSM terrein.

STER reclame