In samenwerking met
RTV Utrecht
NOS NieuwsAangepast

Zwartboek: één verplegende op tientallen demente en zieke ouderen

Medewerkers van zorginstelling AxionContinu in Lopik hebben het management om middernacht een zwartboek aangeboden, omdat ze vinden dat ze in de nachtdienst met te weinig mensen werken. Ze eisen per direct een tweede verpleegkundige in het gebouw 's nachts.

Nu is 's nachts één persoon verantwoordelijk voor tientallen demente en zieke ouderen. Diegene is wakker en loopt rondes. Daarnaast is er vanaf 1 september een slaapdienst. Omdat de kamer waarin diegene moet verblijven nog niet af is, slaapt die persoon thuis en is die oproepbaar.

Aanrijtijd

Volgens de directie is de aanrijtijd vijf minuten. In de praktijk is die een half uur, zeggen de zorgmedewerkers. Daardoor staan ze er alleen voor als een dementerende agressief is of overeind moet worden geholpen, stellen ze. Ze noemen de situatie onveilig.

Directeur Adrian van der Werf van ActionContinu wijst erop dat de overnachtingsplek voor de tweede medewerker per 1 oktober klaar is. "Die is dan in huis en calamiteiten kunnen dan met z'n tweeën worden aangepakt."

'Ik maak je morsdood!'

FNV-bestuurder Bernard Koekoek vindt die slaapdienst geen afdoende oplossing. "Een verpleegkundige vertelde dat een dementerende cliënt op haar kwam af rennen, roepend: ik maak je morsdood! Dan helpt het niet als je vijf minuten later een collega wakker kunt maken."

AxionContinu zegt dat het ten koste van de bezetting overdag gaat als er 's nachts meer mensen worden ingezet, schrijft RTV Utrecht. In een verklaring op de site zegt de directie geschrokken te zijn van de heftige emoties.

De instelling benadrukt dat er steeds meer zorg nodig is: "Al langere tijd is er een ontwikkeling gaande van lichtere verzorgingshuiszorg naar zwaardere verpleeghuiszorg in De Schutse."

In het woonzorgcentrum wonen achttien dementen en twaalf mensen met fysieke klachten. Ook zijn er aanleunwoningen waar 32 ouderen zelfstandig wonen. Die kunnen in noodgevallen een beroep doen op de nachtdienst.

Mensen willen en durven eigenlijk niet meer te werken omdat de last op je schouders veel te groot is.

Verpleegkundige Mary Langerak

Het zwartboek bevat volgens vakbond FNV Zorg & Welzijn dertig schrijnende verhalen uit de nachtdienst. FNV-bestuurder Koekoek zegt dat sommige verzorgenden hun werk "met hartkloppingen" doen.

Verpleegkundige Marry Langerak geeft een voorbeeld: de bewoner van een aanleunwoning viel toen hij 's nachts uit bed ging. "Hij kwam onder de tafel terecht en met heel veel pijn en moeite heb ik hem met de tillift weer in bed gekregen. Dat duurde drie kwartier en al die tijd was er niemand bij de zorgpatiënten. Je kunt niet op twee plaatsen tegelijk zijn."

Volgens Langerak gaat het al zeker tien jaar zo bij AxionContinu. "Mensen willen en durven eigenlijk niet meer te werken omdat de last op je schouders veel te groot is. Ik ben 27 jaar geleden de zorg ingegaan en toen ging het wel heel anders dan nu."

Vakbondsman Koekoek vraagt zich af "hoe deze vrouwen dit al jaren volhouden". De bond streeft naar roosters met twee personeelsleden op acht bewoners.

Advertentie via Ster.nl