NOS NieuwsAangepast

Oppositie roept Rutte naar Kamer

De oppositie wil dat premier Rutte opheldering geeft in de Tweede Kamer over de bezuiniging op het passend onderwijs.

De oppositie is verbijsterd dat minister Van Bijsterveldt van Onderwijs niet van plan is de plannen te verzachten. De oppositie wil een plenair debat, waar premier Rutte ook aanwezig moet zijn om uit te leggen hoe het kabinet 300 miljoen euro wil bezuinigen op het passend onderwijs.

De zogenoemde rugzakjes, een persoonsgebonden budget waarmee ouders van probleemleerlingen steun kunnen inkopen, worden afgeschaft. In plaats daarvan krijgen de scholen meer verantwoordelijkheid.

Stempel

Van Bijsterveldt krijgt op hoofdlijnen steun van een meerderheid van de Tweede Kamer. De regeringspartijen VVD en CDA en gedoogpartner PVV vinden dat het passend onderwijs te duur is geworden en dat teveel leerlingen een stempel krijgen.

"Er worden simpelweg teveel kinderen aangemerkt alsof er iets met hen mis is", zei VVD-Kamerlid Elias. "Niet ieder gedragsprobleem in de klas moet tot een indicatie leiden. Wij plakken te snel en te vaak een etiket op een kind."

Kwetsbare leerlingen

De oppositie is fel tegen de bezuiniging. De Tweede Kamer praatte meer dan zeven uur over het passend onderwijs, maar de impasse bleef. "Het is ongelooflijk op welke wijze de minister blijft vasthouden aan haar plannen waar de meeste kwetsbare leerlingen de dupe zijn", aldus het Kamerlid Voordewind van de ChristenUnie.

Tegen het bezuinigingsplan was vorige week door duizenden mensen gedemonstreerd. De demonstratie in Nieuwegein was georganiseerd door vakbonden en brancheorganisaties. Die zeggen dat de plannen de kansen van probleemleerlingen verminderen en dat er 6000 banen dreigen te verdwijnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl