NOS VoetbalAangepast

Ceferin: transfergekte stoppen is mijn doel

UEFA-voorzitter wil wetgeving om transfergekte te beperken

UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin heeft in zeer duidelijke bewoordingen kenbaar gemaakt af te willen van alle transfergekte. Tijdens een congres van de Europese voetbalunie in Genève gaf de Sloveen aan dat de grens bereikt is. "Ik heb het echt tot mijn doel gemaakt om dit te laten stoppen", zei Ceferin.

Daarmee reageerde Ceferin op kritiek van de Duitse bondskanselier Merkel, die recent liet optekenen dat de almaar oplopende transferbedragen niet meer zijn uit te leggen aan het gewone publiek. Merkel noemde de bedragen "ongepast" en riep de Europese topclubs op samen met de UEFA en wereldvoetbalbond FIFA de balans in de voetbalwereld te herstellen.

'Op orde brengen'

Aanleiding voor Merkels uitspraken waren de transfers van de Braziliaan Neymar, die zichzelf met hulp van Qatarese investeerders voor 222 miljoen euro vrijkocht van Barcelona om te kunnen overstappen naar PSG, en van Kylian Mbappé, die dankzij een ingenieuze constructie voor 180 miljoen verkaste van Monaco naar PSG.

Ceferin is het met Merkel eens, maar liet in Genève tevens weten dat de Europese politici ook zelf verantwoordelijkheid moeten nemen. "We kunnen dit inderdaad niet meer toestaan. Maar jullie hebben ons tot nu toe ook nog niet geholpen de zaken op orde te brengen."

Infantino

Steun krijgt Ceferin wel van Gianni Infantino, de voorzitter van de FIFA. "Het is tijd dat we met zijn allen serieus naar dit probleem gaan kijken en aanpakken met het oog op de toekomst", aldus Infantino.

Eerder gaf Ceferin aan te denken aan het verkorten van de transferwindow. In Engeland zijn hier de eerste stappen al voor gezet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl