EPA
NOS NieuwsAangepast

Je telt pas mee als Trump een bijnaam voor je heeft

Rocket Man is on a suicide mission for himself and for his regime.

Donald Trump over Kim Jong-un

In zijn eerste toespraak voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties voorzag president Trump gisteren opnieuw een prominente tegenstander van een bijnaam. Deze keer was de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un de uitverkorene.

Trump sprak in New York over de spanningen tussen het Westen en Noord-Korea. Als Noord-Korea niet stopt met de ontwikkeling van zijn nucleaire programma en rakettesten, heeft de VS geen andere keuze dan het land volledig te vernietigen, zei Trump. "Rocket Man is op zelfmoordmissie", voegde hij daaraan toe, een verwijzing naar de Noord-Koreaanse leider. Sinds diens aantreden nam het aantal rakettesten van Noord-Korea flink toe.

President Trump: Noord-Korea is bezig met "zelfmoordmissie"

Het was niet voor het eerst dat Trump de term Rocket Man gebruikte voor Kim Jong-un. Dat deed hij zondag ook al in een tweet.

Dat bericht maakte veel los op sociale media. Mensen maakten plaatjes van Kim Jong-un met een grote bril achter een piano, een verwijzing naar het nummer Rocket Man van de Britse zanger Elton John.

Die connectie is niet heel ver gezocht, want tijdens Trumps verkiezingsbijeenkomsten schalde Johns nummer Rocket Man geregeld uit de speakers. Totdat de zanger tegen de Britse krant The Guardian zei dat hij daar niet van gediend was. "Ik wil niet dat mijn muziek gebruikt wordt in de Amerikaanse verkiezingen", zei John. "Het is niets persoonlijks, al liggen onze politieke denkbeelden heel ver uit elkaar."

Little Marco

Trump schuwt er niet voor om zijn politieke rivalen van bijnamen te voorzien. In een tv-debat tijdens de Amerikaanse voorverkiezingen bestempelde hij zijn partijgenoot Marco Rubio als 'Little Marco'. "Maak je maar geen zorgen, Kleine Marco", brieste Trump toen Rubio zich hardop afvroeg of Trump een antwoord zou hebben op de volgende vraag van de presentator.

Ook mede-Republikein 'Lying Ted' Cruz moest eraan geloven. "Hij komt binnen met de bijbel, houdt de bijbel omhoog, legt de bijbel weer neer en hij begint leugens te verkondigen. Ik heb nog nooit iemand zo vaak horen liegen als Ted. Ik noem hem Liegende Ted."

Zijn Democratische tegenstrever in de laatste fase van de verkiezingsstrijd Hillary Clinton werd 'Crooked Hillary'; slinkse Hillary. Hij verwees daarmee naar het e-mailschandaal rond Clinton. In haar tijd als minister van Buitenlandse Zaken gebruikte Clinton een privéserver om zakelijke e-mails te versturen en niet die van het departement. Dat riep vragen op over de veiligheid en de motieven van Clinton. Later gaf Trump ook de Amerikaanse media het predicaat 'crooked', omdat ze volgens hem Clinton steunden.

Daarnaast verzon Trump onder meer nog 'Crazy Bernie' voor de Democratische kandidaat Bernie Sanders, 'Low Energy Jeb Bush' en 'Sleepy Eyes' voor NBC-journalist Chuck Todd.

Kim Jong-un verkeert dus in goed gezelschap, zou je kunnen zeggen.

 • AFP
  'Rocket Man' - Kim Jong-un
 • EPA
  'Little Marco' - Marco Rubio
 • EPA
  'Lying Ted' - Ted Cruz
 • AFP
  'Crooked Hilary' - Hillary Clinton
 • AFP
  'Crazy Bernie' - Bernie Sanders
 • EPA
  'Low Energy Jeb Bush'
 • Wikimedia / CC / by-sa
  'Sleepy Eyes' - Chuck Todd

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl