NOS NieuwsAangepast

Hoogovens IJmuiden deels in Duitse handen, fors banenverlies

De hoogovens in IJmuiden krijgen een tweede eigenaar. Het Indiase moederbedrijf Tata Steel gaat samenwerken met het Duitse Thyssenkrupp. De bedrijven voegen hun Europese activiteiten samen om kosten te besparen.

Thyssenkrupp en Tata Steel verwachten dat er in heel Europa de komende jaren 4000 banen verloren gaan: 2000 bij de productietak en 2000 bij de administratieve tak, gelijk verdeeld over de twee bedrijven.

Vakbond FNV Metaal verwacht dat het merendeel van de 2000 banen die verdwijnen bij Tata Steel in IJmuiden worden geschrapt. "In Groot-Brittannië is al veel uitgekleed, dus het grootste deel zal in IJmuiden terechtkomen", aldus FNV-bestuurder Aad in 't Veld. In Nederland werken 10.000 mensen voor Tata Steel.

De vakbonden zeggen alles op alles te zetten om gedwongen ontslagen te voorkomen. Er komen ook banen voor terug, maar hoeveel is nog niet duidelijk. Het nieuwe hoofdkantoor van het fusiebedrijf komt in Amsterdam.

Onderzoeksafdeling

Er wordt al meer dan een jaar gepraat over samenwerking tussen de bedrijven. De vakbonden waren kritisch. Ze vreesden al voor banenverlies, vooral op de onderzoeksafdeling, die deels in IJmuiden zit.

"De staalindustrie heeft het de afgelopen jaren niet makkelijk gehad. Er kwam goedkoop staal uit China naar Europa waardoor de prijzen daalden", zegt economieredacteur Nik Wouters in het NOS Radio 1 Journaal. "De laatste tijd zijn de prijzen weer gestegen, de gedachte was dat een fusie misschien niet meer nodig was, maar de bedrijven denken daar anders over."

Gezamenlijk gaan de bedrijven jaarlijks 21 miljoen ton staal produceren. Hun plan is om per jaar 400 tot 600 miljoen euro te besparen. Na de fusie werken er bijna 50.000 mensen.

De locatie in IJmuiden blijft open. "Dat stelt de vakbonden enigszins gerust. Er zijn daar investeringen gedaan voor tientallen jaren", zegt Wouters. "Wel zijn ze bang voor de researchbanen, die zijn deels in IJmuiden, deels in Duitsland."

Opsteker

Premier Rutte laat via Twitter weten blij te zijn met de vestiging van het nieuwe gezamenlijke hoofdkantoor van Thyssenkrupp en Tata Steel in Nederland. Het banenverlies noemt Rutte niet.

Ook VNO-NCW voorzitter Hans de Boer vindt het goed nieuws. 'Het is een erkenning van het goede Nederlandse vestigingsklimaat', zegt hij. Volgens de ondernemingsorganisatie levert het nieuwe hoofdkantoor Nederland hoogwaardige banen op. "Dit gaat veel banen opleveren", aldus De Boer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl