NOS NieuwsAangepast

Zo werd het toch een 'gewone' Prinsjesdag

Oranjefans in alle vroegte bij Paleis Noordeinde, mooie (en gekke) hoedjes, het koffertje met de Miljoenennota, de Troonrede in de Ridderzaal. Allemaal typische Prinsjesdag-dingen die voorbijkwamen op deze atypische editie.

Als je het nieuws niet hebt gevolgd vandaag - of gewoon behoefte hebt aan een handzaam overzicht - hier is onze samenvatting van Prinsjesdag 2017.

Vroege vogels

Net als elk jaar waren sommige Oranjeliefhebbers er weer vroeg bij langs de route van de rijtoer in Den Haag. Afgelopen nacht al zochten sommigen het mooiste plekje op in de buurt van Paleis Noordeinde.

Een van de vroege vogels was Oscar die al 35 jaar trouw komt opdraven. NOS op 3 maakte een portret van hem:

Oscar staat al 35 jaar aan het hek

Oscar stond er dus al voor dag en dauw, maar het officiële programma begon pas na twaalven met de rijtoer. Dit jaar niet in de Gouden Koets, want die wordt opgeknapt, maar in de Glazen Koets.

Onder de klanken van het Wilhelmus vertrokken koning Willem-Alexander en Máxima van het paleis naar de Ridderzaal. Langs de route stonden duizenden mensen.

De rijtoer door Den Haag in vogelvlucht

In de Ridderzaal wachtten Kamerleden, staatssecretarissen, ministers en andere genodigden de koning op. Het vrouwelijke deel van het publiek pakte traditioneel uit om er piekfijn uit te zien, vooral qua hoofddeksel natuurlijk.

De hoedjes van Prinsjesdag

Daarna was het tijd voor de laatste Troonrede van het demissionaire kabinet-Rutte II. De belangrijkste boodschap? Het gaat ons economisch voor de wind, maar meer mensen moeten daarvan profiteren.

"Meer mensen hebben een baan, meer mensen kopen een huis en ondernemers investeren meer. Er is sprake van een bloeiende economie en een gezonde schatkist", zei het kabinet bij monde van Willem-Alexander.

Maar niet iedereen heeft daar dus voordeel van. "Er zijn nog steeds mensen die moeite hebben om iedere maand de huur te betalen en rond te komen of die zich zorgen maken over hun baanzekerheid."

Lopende zaken

In de Troonrede zaten minder concrete plannen en maatregelen dan normaal, omdat het kabinet demissionair is. Het regeert wel en behandelt de lopende zaken, maar maakt geen nieuwe plannen waarvoor extra geld nodig is.

Wil je weten wat de koning dan wel zei? Kijk dan hieronder de 13 minuten durende rede:

Troonrede: Sint-Maarten, economische voorspoed en terrorisme

Taalkundige Rob Doeve analyseerde de Troonrede. Hij waardeert de gewonemensentaal, maar niet het gefoefel met 'maar' en 'toch'. Lees hier zijn hele oordeel.

Na de rede benadrukte premier Rutte in een toelichting nogmaals dat meer mensen moeten profiteren van de voorspoed. "Maar de politiek kan dat maar gedeeltelijk leveren", zei hij. "Er ligt ook een verantwoordelijkheid bij werkgevers en vakbonden." De lonen kunnen in ieder geval omhoog, vindt de premier.

Premier Rutte: de lonen kunnen omhoog

Maar weer even terug naar het Oranje-ceremonieel: het koninklijk paar was gekomen met de Glazen Koets en ging op dezelfde manier weer terug naar Noordeinde. Daar voegden prinses Laurentien en prins Constantijn zich bij het paar en daarna volgde de traditionele balkonscène.

Koning en koningin zwaaien vanaf balkon Paleis Noordeinde

Na al het Koninklijk ceremonieel was het tijd voor financieel ceremonieel. Minister Dijsselbloem presenteerde in de Tweede Kamer zijn miljoenennota. Daarin staan alle plannen van het kabinet op een rij. Dat deed Dijsselbloem niet alleen, want de 12-jarige Haci Nuh liep de hele dag met hem mee.

Wil je weten waarom Haci er de hele dag bij was, kijk dan de onderstaande video:

Dijsselbloem biedt koffertje aan

De belangrijkste boodschap van de laatste miljoenennota van PvdA-minister Dijsselbloem? De koopkracht van het gemiddelde Nederlandse huishouden stijgt volgend jaar naar verwachting met 0,6 procent. Volgens het kabinet gaat 82 procent van de Nederlanders er in 2018 op vooruit. Andere punten uit de miljoenennota zijn hier te lezen.

Omdat er een nieuw kabinet in de maak is, wordt er morgen en overmorgen geen Kamerdebat gehouden over de Miljoennennota. De Algemene Beschouwingen worden dit jaar gecombineerd met het debat over de regeringsverklaring.

De hoofdpunten van de begroting voor 2018

Toch wilden politieke leiders best reageren op de kabinetsplannen. Het CDA zegt dat de vooruitzichten goed zijn, maar benadrukt dat er nog steeds grote vraagstukken zijn. "Denk aan de onzekerheid op de arbeidsmarkt en de zorgen rondom migratie", zei partijleider Buma.

D66-leider Alexander Pechtold, die ook aan de formatietafel zit, gaf een compliment aan het demissionaire kabinet "dat een begroting achterlaat waarin niemand erop achteruit gaat".

Te weinig, te laat

PVV-leider Geert Wilders zei "weinig tot niets nieuws" te hebben gehoord. Dat er meer geld gaat naar de verpleeghuiszorg, waar zijn partij zich ook hard voor maakt, stemt hem niet tevreden. "Het is veel te weinig en veel te laat."

Dat gold ook voor Emile Roemer van de SP. Hij wees erop dat er door alle bezuinigingen de afgelopen jaren veel personeel uit de zorg is vertrokken. "Nu heb je ze weer nodig en kun ze je niet meer vinden."

En met die reacties kwam de atypische Prinsjesdag, die toch veel ingrediënten had van een typische Prinsjesdag, ten einde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl