Noors olieplatform in de Noordzee EPA

In het Noorse investeringsfonds voor de opbrengsten van olie en gas zit een recordbedrag van 1000 miljard (een biljoen) dollar, hebben bestuurders van het fonds bekendgemaakt. Ruim 21 jaar geleden sluisde het Scandinavische land de eerste winsten van de nationale olie- en gaswinning naar de nationale spaarpot. De groei naar 1 biljoen nu is "verbijsterend", aldus een van de bestuursleden.

Het geld uit het fonds wordt geïnvesteerd in binnen- en buitenland; de opbrengsten zijn bedoeld om de pensioenen van de toekomstige generaties in Noorwegen te financieren. Het fonds investeert voor het grootste deel (65 procent) in aandelen, waaronder een aandeel van 7,4 miljard dollar in Apple en 5,5 miljard dollar in Alphabet, het moederbedrijf van Google.

Ook wordt geld gestoken in obligaties en onroerend goed. De lage stand van de dollar en stijgende aandelenkoersen gaven het laatste zetje om de recordwaarde van het fonds te bereiken.

Het Noorse investeringsfonds is het grootste soevereine fonds ter wereld, specifiek bedoeld om te investeren in de welvaart van de eigen burgers.

STER reclame