NOS NieuwsAangepast

Kabinet geeft meer geld uit aan veiligheid

Het kabinet trekt extra geld uit voor veiligheid en justitie. Er wordt geïnvesteerd in cyberveiligheid, omdat digitale dreigingen zijn toegenomen. Ook gaat er meer geld naar anti-terreureenheden en komen er extra maatregelen om terrorisme tegen te gaan.

De politie krijgt extra budget om onderzoek naar internetcriminaliteit te kunnen doen. Ook gaat er geld naar een nieuw detectiesysteem om grote cyberaanvallen op bijvoorbeeld de overheid tegen te gaan en naar samenwerking tussen inlichtingendiensten.

Incheckgegevens

Er komt een instantie waaraan luchtvaartmaatschappijen vanaf 2018 hun reserverings- en incheckgegevens moeten verstrekken. Volgens het kabinet gebeurt dat om terroristische misdrijven makkelijker op te kunnen sporen. In 2018 is daar 12,2 miljoen euro voor gereserveerd.

De Dienst Speciale Interventies, de anti-terreureenheid van de politie, krijgt er de komende jaren ruim 65 miljoen euro bij. Dat geld wordt gebruikt voor meer personeel, opleidingen, huisvesting, extra auto's, betere bewapening en nieuwe spullen.

Verder worden de Terroristenafdelingen voor terreurverdachten en veroordeelde terroristen in gevangenissen uitgebreid van 13 naar 48 plekken.

Buitengrenzen

Het kabinet gaat ook extra geld uitgeven aan de Koninklijke Marechaussee, zodat er meer personeel kan komen voor de beveiliging van luchthavens en intensievere grenscontroles.

Ook zal in verschillende landen extra gecontroleerd worden op paspoorten. Potentiële terroristen blijken met makkelijk na te maken paspoorten uit Syrië, Libanon en Irak de grens over te steken. Daarom komen er extra identiteitscontroles.

Straffen automobilisten

Tot slot worden dronken automobilisten vanaf volgend jaar zwaarder beboet. Er wordt gewerkt aan een wet met strengere straffen voor dronken rijden, doorrijden na een ongeval en rijden zonder rijbewijs.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl