'Wisselen of niet wisselen, dat is de kwestie', kopte één van de Nederlandse dagbladen dinsdag al. Moet Tom Dumoulin, topfavoriet voor de WK-titel tijdrijden, woensdag vlak voor de slotklim zijn tijdritfiets omruilen voor zijn wegfiets om tijdwinst te boeken?

Een fietswissel, durft Dumoulin de gok te nemen?

Het houdt de gemoederen bezig in het Noorse Bergen dezer dagen: het bergje Mount Floyen. Het obstakel van 3,4 kilometer lang aan het einde van de tijdrit met een gemiddeld stijgingspercentage van 9,1.

"Gaaf, dat ligt in mijn straatje. Dat mag van mij wel vaker gebeuren", glimlacht Dumoulin. "Een onregelmatige en rottige klim, precies zoals ik hem graag heb."

Gaat de Limburger die bedwingen op zijn zware tijdritfiets of op zijn lichte wegfiets? Hij kon of wilde het dinsdagochtend nog niet vertellen. "Ik hak vandaag de knoop door", aldus Dumoulin, die in Bergen met beide fietsen heeft getraind.

Parcours WK-tijdrit in Bergen bergen2017.com

Veel specialisten oefenden de wissel, een dag voor de race tegen de klok van 31 kilometer. Alsof het een waar Formule 1-circuit betrof, ligt er een pitstraat van twintig meter vlak voor het opdraaien van Floyen.

Alleen op die plek mogen de deelnemers van materiaal wisselen. Geholpen door iemand die de fiets aanneemt en iemand die de tijdrijder op zijn nieuwe fiets met een zetje weer op weg helpt.

Het kan tijdwinst opleveren, maar hoeveel? Dumoulin is er nog niet over uit of de wissel voldoende gecompenseerd wordt. "Ik neem ook een klein risico dat ik misschien niet goed in mijn pedalen klik. Dat is dus de afweging", legt hij uit.

Dumoulin: wel of geen fietswissel in de tijdrit?

Dumoulin heeft wel een positieve ervaring met het wisselen van fiets in een tijdrit. "In de Ronde van Baskenland deed ik het eerder, maar toen dacht ik er niet bij na en was er ook geen stress, dus als ik het met die mindset zou doen, is er denk ik niets aan de hand."

Over zijn favorietenrol is hij zonneklaar. "Bij de bookmakers ben ik de grote favoriet. Dat interesseert mij eigenlijk niet zoveel, het hangt uiteindelijk van de vorm van de dag af. Ik denk dat Rohan Dennis, Chris Froome en ik de favorieten zijn."

Tom Dumoulin (tweede van links) veroverde met Team Sunweb in Bergen de wereldtitel in de ploegentijdrit Team Sunweb

STER reclame