Duitse duikboot WO I gevonden in Noordzee

In de Noordzee is het wrak gevonden van een Duitse duikboot uit de Eerste Wereldoorlog. De boot ligt in het Belgische deel van de Noordzee, voor de kust bij Oostende, en is nog bijna intact. Van de elf gezonken duikboten in Belgische wateren is dit het best bewaarde exemplaar, meldt de VRT.

Welke duikboot het precies is, is niet duidelijk, maar alles wijst erop dat het een Duitse boot is van het type UB-II. Waarschijnlijk zijn alle 23 overleden bemanningsleden nog aan boord. "In zo'n duikboot zaten standaard 22 bemanningsleden en een commandant", zei de West-Vlaamse gouverneur Decaluwé tegen de VRT. "De duikboot is in zo'n goede staat dat we ervan uitgaan dat al die lichamen nog aan boord zijn."

Amateurduiker

De duikboot ligt op een diepte van 30 meter en is gevonden door een amateurduiker, maritiem archeoloog Tomas Termote, die al jarenlang in de Noordzee naar gezonken onderzeeërs duikt om de wrakken in kaart te brengen.

De boot zou 27 meter lang en 6 meter breed zijn. Het kan gaan om de UB-27, de UB-29 of de UB-32, die allemaal deel uitmaakten van de Duitse Flandern Flotille. Die bestond uit negentien gelijke duikboten waarvan er vijftien gezonken zijn.

De exacte locatie van het wrak wordt niet bekendgemaakt, om schatzoekers op een afstand te houden en te voorkomen dat het beschadigd of geplunderd wordt.

Tekening van het bovenaanzicht van de duikboot VRT

De duikboot is in goede staat, maar er zijn wel beschadigingen over het hele wrak te zien, vooral aan de boeg. Volgens wetenschappers is het bijna zeker dat er een contactmijn ontploft is aan de bovenzijde van de duikboot.

Wat er gebeurd kan zijn, is dat de duikboot op een mijn is gevaren die onder het wateroppervlak aan een kabel dreef. Die kabel bleef mogelijk achter de diepteroeren van de traag varende duikboot steken, waarna de mijn aan het bovendek tot ontploffing kwam.

Om met zekerheid vast te kunnen stellen om welke U-boot het gaat, is er nog minstens één extra duik nodig. Daarvoor moet het serienummer worden gecontroleerd op de schroef van de duikboot. De camerabeelden die gemaakt zijn, zijn niet duidelijk genoeg om dat nummer te lezen.

STER reclame