AFP
NOS Nieuws

'China belooft veel, maar doet weinig voor vrijhandel'

Grote Europese bedrijven zijn het wachten op China beu. Het land heeft beloofd meer te doen om open handel en eerlijke concurrentie mogelijk te maken, maar de bedrijven merken daar weinig van.

"We lijden aan beloftevermoeidheid", zeggen de bedrijven in een verklaring. "We hebben over de afgelopen jaren verschillende beloftes gehoord die nooit zijn waargemaakt."

De verklaring komt van de Europese handelskamer in China. Die is in 2000 opgericht door verschillende Europese bedrijven. Onder de leden zijn ruim 70 Nederlandse bedrijven, waaronder AkzoNobel, DSM, ING en Rabobank.

China sluit grenzen

Begin dit jaar beloofde China om de grenzen open te stellen om zo eerlijke concurrentie mogelijk te maken. Op het World Economic Forum in het Zwitserse Davos hield de Chinese president Xi Jinping een pleidooi voor vrije handel en globalisering.

Maar bedrijven merken weinig van de beloftes. Ze constateren dat China op sommige terreinen de grenzen alleen maar verder sluit. Ze wijzen bijvoorbeeld op nieuwe maatregelen in de voedselsector die op 1 oktober ingaan. Voedsel dat naar China wordt geëxporteerd moet dan aan strengere eisen voldoen. Volgens de bedrijven belemmert dat de handel.

Waarschuwing

Ze willen dat dit soort maatregelen wordt geschrapt. Ook moet het voor buitenlandse investeerders makkelijker worden om geld in China te steken.

De bedrijven wijzen erop dat China ook in Europa investeert. "Als China uiteindelijk niet bereid is wederzijdse toegang tot z'n markt te bieden, dan kan het niet verwachten dat ze ongehinderd toegang houden tot de Europese markt", zo waarschuwen de bedrijven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl