NOS NieuwsAangepast

Wekdienst van 19/9: Prinsjesdag en orkaan Maria op volle sterkte

Goedemorgen! De echte fanatiekelingen staan deze ochtend op de derde dinsdag van september al vroeg langs de route van de Gouden Koets. Want vandaag is het Prinsjesdag: de dag van de Troonrede en de hoedjes. Al is de dag dit jaar anders dan anders vanwege de kabinetsformatie.

Vanochtend is het in sommige regio's nog lang mistig. Verder is het wisselend bewolkt met slechts een enkele bui. Het wordt 16 tot 17 graden met een zwakke wind.

Moet je de deur uit? Dit is het overzicht van de files en de situatie op het spoor.

Wat brengt vandaag?

- Prinsjesdag beheerst vandaag voor het grootste gedeelte het Nederlandse nieuws. Op NOS.nl en in de app lees je het laatste nieuws. Op Facebook kijk je mee naar de traditionele tocht en de Troonrede via een livestream.

- De Bovenwindse Eilanden houden hun hart vast voor orkaan Maria, die de hele dag over het gebied trekt. Maria is vannacht uitgegroeid tot een orkaan van de zwaarste categorie (5) en trekt onder meer langs Saba en Sint-Eustatius. De eilanden worden niet direct geraakt.

Het pad van de orkaan Maria

- Om 13.30 uur gaat in Maastricht de rechtszaak tegen PVV'er Michael Heemels verder. Heemels verduisterde tussen 2012 en 2016 bijna 177.000 euro om zijn drank- en drugsverslaving te bekostigen. Ook betaalde hij luxe goederen en dure trips van met het geld van de partij.

- En president Trump houdt straks zijn eerste toespraak bij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York. Gisteren liet hij zich al kort uit over de VN: hij eist hervormingen om de organisatie sterker en slagvaardiger te maken.

Dit heb je vannacht gemist

- Peilingwijzer: opmars Baudet gaat door: een half jaar na de verkiezingen laten de politieke peilingen geen grote veranderingen in de kiezersvoorkeuren zien. Op één punt na: de gestage opmars van Forum voor Democratie.

- Coördinatiecentrum op Curaçao voor hulp aan getroffen eilanden: Nederland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk richten een coördinatiecentrum op om de hulp aan de Caribische eilanden die getroffen zijn door orkaan Irma te stroomlijnen.

- Bijna 200 Turkse diplomaten krijgen asiel in Duitsland: bijna 200 Turken met een diplomatiek paspoort hebben na de mislukte coup van vorig jaar asiel gekregen in Duitsland. Het gaat niet alleen om diplomaten en militairen, maar ook om hun gezinsleden.

En dan nog dit

Het is er al heel vaak over gegaan: de bezoekersaantallen bij de inauguratie van Donald Trump. Trump en zijn voormalig woordvoerder Sean Spicer zeiden dat het de drukst bezochte inauguratie ooit was, maar op foto's was het tegendeel te zien. De stelligheid waarmee Spicer volhield dat het nog nooit zo druk was geweest, leidde tot verwondering en verbijstering. Spicer, inmiddels buiten dienst, komt terug op de commotie. Hij heeft spijt, zegt hij tegen The New York Times. "Natuurlijk heb ik dat. Absoluut."

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl