1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
Getty Images
NOS WielrennenAangepast

Van Vleuten kan WK-parcours van Bergen wel dromen

Annemiek van Vleuten is gebrand op succes bij de individuele tijdrit bij de wereldkampioenschappen wielrennen in het Noorse Bergen. De 34-jarige Utrechtse nam met haar ploeg niet deel aan de ploegentijdrit van zondag, waardoor ze op en top fit is voor de race van dinsdagmiddag.

Sinds 1994 staat de tijdrit op het programma bij de WK wielrennen. Drie keer klonk het Wilhelmus voor de winnares. Leontien van Moorsel (1998 en 1999) en Ellen van Dijk (2013) waren in het verleden 's werelds beste. Van Vleuten ziet zichzelf maar wat graag de derde Nederlandse vrouw op die lijst worden.

Van Vleuten: ik heb een keer of acht, negen rondgereden

Parcours goed verkend

Van Vleuten weet precies hoe de 21,1 kilometer door Bergen eruitzien. "Een keer of acht, negen heb ik rondgereden. Ik heb het ook nog via video verkend. Het is wel een rottig parcours. Als het omhoog gaat, moet ik het verschil maken", zegt ze.

"Zondag hebben we in de ploegentijdrit gezien dat je het ook kan winnen als je naar beneden goed rijdt. Van Dijk is wat dat betreft in het voordeel. Eigenlijk zit alles in dit parcours. Het is niet alleen voor de klimmers. We moeten zeker niet Anna van der Breggen vergeten, want het is echt een parcours voor Anna."

uci.ch
WK tijdrijden vrouwen 2017 (Bergen)

Tweestrijd

NOS-verslaggever Han Kock omcirkelt twee namen op de startlijst. "Ik denk dat het een tweestrijd wordt tussen Van Dijk en Van Vleuten", zegt hij.

"Maar zoals Van Vleuten al zei: we moeten Van der Breggen niet uitvlakken. Het parcours gaat op en af. Van Vleuten kan goed klimmen, Van Dijk kan goed dalen en Van der Breggen kan het allebei. Het is wel echt een Van der Breggen-parcours. Zij is een dark horse."

'Een heel mooi kampioenschap'

De wereldkampioenen van de laatste twee jaar, Linda Villumsen (2015) en Amber Neben (2016), liggen ook nog op de loer. "Neben moet ik misschien nog noemen", vertelt Kock. "Zij werd vorig jaar wereldkampioene, maar dat parcours was volledig plat. En ze is inmiddels 42 jaar oud."

Van Vleuten vult Kock aan: "Villumsen zag ik ook gefocust rondrijden. Volgens mij vergeet ik er nog wel een paar. Het wordt in ieder geval een heel mooi kampioenschap."

Nederlandse wereldkampioenes tijdrijden

NaamJaarPlaats
2013Ellen van DijkFlorence (Ita)
1999Leontien van MoorselVerona (Ita)
1998Leontien van MoorselValkenburg (Ned)

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl