Luchtfoto's van de schade op Sint-Maarten
NOS NieuwsAangepast

Coördinatiecentrum op Curaçao voor hulp aan getroffen eilanden

  • Arjen van der Horst

    Correspondent in de Verenigde Staten

  • Arjen van der Horst

    Correspondent in de Verenigde Staten

Nederland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk hebben rond de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York besloten om een coördinatiecentrum op te richten op Curaçao. Het centrum moet de hulp stroomlijnen aan de Caribische eilanden die getroffen zijn door orkaan Irma. Het centrum wordt gevestigd op de Nederlandse marinebasis in Willemstad.

Minister Koenders noemt het coördinatiecentrum een belangrijke stap. "Je kan wel van alles afspreken op het niveau van regeringsleiders of ministers, maar het gaat vooral om de hulp ter plekke. Het zijn kleine eilanden met kleine praktische vragen."

Nederlanders, Fransen en Britten coördineren gezamenlijk hulp na Irma

Koenders wil ook een hechtere samenwerking met de Franse autoriteiten op Sint-Maarten. "Tussen het Franse en Nederlandse gedeelte zijn de relaties wel goed, maar historisch is daar een beetje spanning tussen geweest, ook omdat ze verschillend worden geregeerd. We hebben hier afgesproken om de samenwerking te verbeteren."

Koenders had de afgelopen dag in New York een bijeenkomst met de Franse en Britse ministers van Buitenlandse Zaken en vertegenwoordigers van de Caribische eilanden. Die ontmoeting stond grotendeels in het teken van noodhulp aan de getroffen eilanden. De Verenigde Naties hebben twaalf miljoen dollar aan noodhulp toegezegd en VN-medewerkers zijn inmiddels op Sint-Maarten gearriveerd om de schade op te nemen.

Wederopbouw

De deelnemende landen spraken ook al voorzichtig over de wederopbouw van de eilanden, een proces dat waarschijnlijk jaren gaat duren. Koenders pleit voor een radicaal andere aanpak en wil orkaan Irma aangrijpen om de eilanden klimaatbestendig te maken. "Als we nu niet helpen de eilanden anders op te bouwen, dan gaat het bij de volgende orkaan allemaal weer plat. Dat is niet nodig."

Koenders wijst naar het voorbeeld van Bangladesh, waar in het verleden soms honderdduizenden doden vielen bij orkanen. "Nu komen in Bangladesh tienduizend mensen om het leven. Dat is altijd nog te veel, maar het is een stuk minder omdat daar nu anders wordt gebouwd. Ze hebben een betere kustbewaking en ze waarschuwen mensen nu veel vroeger."

Bewoners Sint-Maarten over kritiek op Nederlandse militairen

De minister wilde niet veel woorden vuil maken aan de frictie die is ontstaan tussen Den Haag en de regering van Sint-Maarten. Premier Marlin bekritiseerde in een interview met NRC Handelsblad het optreden van de Nederlandse mariniers op Sint-Maarten. "Er werd geplunderd, de mariniers keken ernaar en deden niets."

"Die kritiek heb ik hier niet teruggehoord bij de vertegenwoordigers van Sint-Maarten", zegt Koenders. "De Nederlandse militairen hebben het volgens mij heel goed gedaan. Ik begrijp de kritiek niet helemaal, maar we moeten het ook niet groter maken dan het is. Het is best begrijpelijk dat in een noodsituatie de communicatie niet altijd goed verloopt. Het is juist van belang om de relatie in het koninkrijk een nieuwe start te geven. Dat dat niet altijd makkelijk gaat in een grote crisis, begrijp ik wel."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl